Logo
5 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ
5 Apr 2021

5 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ

Post by Mara Venieri

5 μαθήματα στρατηγικής που μπορείς να ενσωματώσεις για την επέκταση της επιχείρησης σου, από τον άνθρωπο που κατάφερε να κατακτήσει τον κόσμο.

Ο Μέγας Αλέξανδρος, από τις σημαντικότερες μορφές της παγκόσμιας ιστορίας συναρπάζει και σήμερα για την τόλμη και την επεκτατική πολιτική του. Πετυχαίνοντας ότι έμοιαζε ακατόρθωτο και δίνοντας άλλη διάσταση στον όρο “επεκτατισμός”, η στρατηγική του καταφέρνει να είναι επίκαιρη ακόμα και μετά από 2300 χρόνια. Για να φτάσεις στην επιτυχία δεν χρειάζεται να είσαι στρατηγική ιδιοφυΐα, αρκεί να ακολουθήσεις σταθερά κάποια βήματα στρατηγικής. 

Ποια ήταν τα μυστικά της επιτυχίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου που κατόρθωσε να μη χάσει ούτε μια μάχη?

1. Η ομάδα.

Μόνος σου μπορεί να πηγαίνεις πιο γρήγορα αλλά με την ομάδα σου πηγαίνεις πιο μακριά. Για να κατακτήσεις κορυφές χρειάζεσαι μια ομάδα με τόλμη, δεξιότητες και πίστη στον κοινό σκοπό. Ο Μέγας Αλέξανδρος εμπιστευόταν την ομάδα του και ήταν πάντα κοντά τους. Γνώριζε πως να είναι ηγέτης και ταυτόχρονα να είναι μέλος. Η κάθε κίνησή του έχτιζε την εμπιστοσύνη, την σύμπνοια και το team identity. Η σύνθεση της ομάδας σου είναι μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις προκειμένου να περπατήσεις τον δρόμο της επιτυχίας.

Δεν υπάρχει τίποτε αδύνατο γι’ αυτόν που προσπαθεί.❞ – Μέγας Αλέξανδρος

2. Η πίστη και η επιμονή στο στόχο

Οι δυσκολίες υπάρχουν για να δυναμώνουν την πίστη μας στο στόχο και για να ξεχωρίζουν αυτούς που πραγματικά είναι αποφασισμένοι να πετύχουν. Προσπάθησε να διατηρήσεις την προσήλωση στο στόχο σου περιβάλλοντας τον με μια γλυκιά “εμμονή”. Εξάλλου αδύνατο είναι μόνο ότι δεν έχει γίνει δυνατό μέχρι τώρα. Μην ξεχνάς πως ίσως χρειαστεί να δώσεις μια μάχη, περισσότερες από μια φορά, για να την κερδίσεις.

3. Ευελιξία και προσαρμοστικότητα

Μπορεί ο στρατός του Μ. Αλέξανδρου να ήταν μικρός αλλά ήταν ευέλικτος και μπορούσε να προσαρμόζεται γρηγορότερα. Οι ελιγμοί και η προσαρμογή της τακτικής στις ανάγκες είναι τα συστατικά της νικηφόρας στρατηγικής. Ο επιχειρηματίας που προσαρμόζεται στις αλλαγές γύρω του βγαίνει πάντα κερδισμένος. Μην μένεις προσκολλημένος στον τρόπο που έκανες τα πράγματα μέχρι τώρα ή στον τρόπο που τα κάνουν οι άλλοι. Σκέψου έναν διαφορετικό τρόπο και πάρε το ρίσκο να το τολμήσεις!

Ό,τι δεν λύνεται, κόβεται – Μέγας Αλέξανδρος

4. Ηγεσία

Lead by example. O Μέγας Αλέξανδρος ξεχώριζε σαν ηγετική φυσιογνωμία γιατί ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή. Πηγή έμπνευσης, ενθουσιασμού, με ειλικρίνεια, κατανόηση και σεβασμό, κατάφερνε να βοηθήσει τους ανθρώπους του να πετύχουν όχι μόνο αυτά που ονειρευόντουσαν, αλλά ακόμα και αυτά που δεν τολμούσαν να ονειρευτούν. Για να το πετύχεις πρέπει να δείχνεις αντί να λες, να μοίραζε αρμοδιότητες αντί να κάνεις micromanagement ελέγχοντας τις μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητας και να φροντίζεις να βελτιώνεσαι εσύ και η ομάδα σου συνεχώς. Σαν ηγέτης έχεις την ευθύνη να οδηγήσεις την ομάδα σου στην κορυφή.

5.  Το όραμα 

Ο λόγος που ο Μ. Αλέξανδρος έμεινε στην ιστορία δεν ήταν το όραμα του. Ήταν η υλοποίηση του οράματος του: Η δημιουργία της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας που ανέτειλε ποτέ στον αρχαίο κόσμο. Το όραμα θέτει τον σκοπό πίσω από τον στόχο. Ενώνει την ομάδα, βοηθάει να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και είναι το εφαλτήριο για την κατάκτηση των στόχων

Οι εκστρατείες του Μ. Αλεξάνδρου ξεκίνησαν με ένα όραμα. Στο όραμα έδωσε μορφή η στρατηγική και η στρατηγική έγινε νίκη.  Όταν συνδυάζονται τα παραπάνω, το αποτέλεσμα είναι θεαματικό. Σχεδίασε μια σύγχρονη στρατηγική και ξεκίνα σήμερα να χτίζεις την δική σου αυτοκρατορία με σύγχρονες – διαφημιστικές – εκστρατείες. Η τόλμη σου θα σε στέψει νικητή. 

ΕΠΕΚΤΑΤΙΣΜΟΣ

Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε ως στόχο να φτάσει μακριά και έφτασε πιο πέρα ακόμα και από τα όριά του. Αυτό που τον βοήθησε δεν ήταν η δύναμη, ο μεγάλος αριθμός των στρατιωτών ή τα σύγχρονα μέσα. Ήταν η σωστή και έξυπνα σχεδιασμένη στρατηγική.

η μελέτη του εχθρού ή του ανταγωνισμού,

η αναγνώριση των δυνατών και αδύνατων σημείων,

η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα με σκοπό να μένουμε προσηλωμένοι στον στόχο, όχι προσκολλημένοι στον τρόπο.

Αν θέλεις να δεις την επιχείρησή σου στην κορυφή της αγοράς και να διεκδικήσεις μεγαλύτερο μερίδιο, τότε ο επεκτατισμός σου ταιριάζει. Δοκίμασε να επεκτείνεις την επιχείρηση σου σε νέες αγορές και στο εξωτερικό.

Μια τελευταία τακτική που θα μπορούσες να “κλέψεις” από τον μέγα στρατηλάτη: Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Ο Μ. Αλέξανδρος πάντα προτιμούσε να βρίσκεται στη θέση του επιτιθέμενου επειδή γνώριζε τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν αυτοί που επιτίθενται. Με κυριότερο το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Αιφνιδίασε τους ανταγωνιστές σου και ισχυροποίησε την θέση σου με την σωστή στρατηγική. Μπορείς να γίνεις ένας σύγχρονος Μέγας Αλέξανδρος κατακτώντας αυτά που άλλοι ονειρεύονται.

Η τόλμη σου θα σε στέψει νικητή.  

2 Comments

Konstantinos Deligiannis 5 April 2021 at 16:51 - Reply

Πολύ καλό, συγχαρητήρια.

Thanasis 6 April 2021 at 14:18 - Reply

Τέλειο. Ευχαριστούμε.

Leave a Comment