Logo
5 Μυθοι Για την Επιχειρηματικοτητα
17 Oct 2021

5 Μυθοι Για την Επιχειρηματικοτητα

Post by Mara Venieri

Μύθος ή Αλήθεια; Πόσα γνωρίζετε για την επιχειρηματικότητα?

ΜΥΘΟΣ #1: Οι έξυπνοι επιχειρηματίες πρέπει να γνωρίζουν τα πάντα

Ο πρώτος και μεγαλύτερος μύθος. Έξυπνος επιχειρηματίας δεν είναι αυτός που τα γνωρίζει όλα, τα κάνει όλα μόνος του ή έχει συνεχώς τις καλύτερες και πιο λαμπρές ιδέες. Αλλά αυτός που μπορεί να επιλέγει τα κατάλληλα άτομα και να χτίζει μια δυνατή ομάδα γύρω του. 

Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τα πάντα για όλους τους τομείς της επιχείρησής μας. Γι’ αυτό και η ανάθεση αρμοδιοτήτων στους εργαζόμενους, η εύρεση των κατάλληλων και εξειδικευμένων συνεργατών ορίζει την επιτυχία μιας επιχείρησης. 

Μπορείς να γίνεις τόσο καλός όσο τα άτομα που διαλέγεις να είναι μέσα και γύρω από την επιχείρησή σου.

ΜΥΘΟΣ #2: Οι επιχειρηματίες δεν έχουν προσωπική ζωή ή ελεύθερο χρόνο

Λίγο μύθος και λίγο αλήθεια. Κάποιοι επιλέγουν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε αυτό που τους αρέσει! Για τους παθιασμένους επιχειρηματίες η ζωή είναι συνυφασμένη με την δουλειά. Οπότε είναι “από επιλογή” και όχι “από υποχρέωση” που επενδύουν τον ελεύθερο προσωπικό χρόνο σε αυτό που τους γεμίζει.

Κάποιοι άλλοι όμως νιώθουν πίεση και θέλουν περισσότερο χρόνο για την οικογένειά τους. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία η συμβουλή που θα αλλάξει τη ζωή σου είναι: η οργάνωση του προγράμματος και το time management.  Βάλε ένα ξεκάθαρο πλάνο με τις εργασίες και τους στόχους της εβδομάδας και της ημέρας, περιόρισε τις ταυτόχρονες πολλαπλές εργασίες και προσπάθησε να αρχίσεις την μέρα σου με τα πιο απαιτητικά και δύσκολα tasks. Όρισε τις εργασίες που θέλεις να έχουν γίνει μέχρι την ώρα που θέλεις να φύγεις από την δουλειά. Το ανθρώπινο μυαλό έχει την τάση να διεκπεραιώνει μια εργασία στον χρόνο που της είχε δοθεί. Γι’ αυτό και αν έχεις ένα deadline συνήθως ολοκληρώνεις την εργασία ακριβώς τότε. Βάλε deadlines και μην ξεχνάς να επιβραβεύεις τον εαυτό σου όταν πιάνεις τους στόχους.

ΜΥΘΟΣ #3 Οι επιχειρηματίες δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν

Ο μύθος που πιστεύουν όλοι πριν γίνουν επιχειρηματίες. Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας (επιχειρηματίες και μη) δίνουμε “αναφορά” σε κάποιον, ιδιαίτερα όταν μας πληρώνει.

Σαν επιχειρηματίας σίγουρα βάζεις τους δικούς σου κανόνες και επιλέγεις τις συνεργασίες σου αλλά όσο πιο συχνά δίνεις “λογαριασμό” τόσο πιο πολύ θα βλέπεις τον λογαριασμό σου να ανεβαίνει. Εξάλλου οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Και όλοι θέλουν να συνεργάζονται με φίλους και να έχουν φιλικές και προσωπικές σχέσεις εμπιστοσύνης αντί να κάνουν απρόσωπες και τυπικές συναλλαγές.

ΜΥΘΟΣ #4 Οι μεγάλοι επιχειρηματίες πετυχαίνουν με την πρώτη

Ο ΜΥΘΟΣ! Θα αποτύχεις. Ή προφανώς έχεις ήδη αποτύχει. Και όχι μόνο μια φορά. Θα αποτύχεις ξανά και ξανά. Αυτό που πρέπει να έχεις χαραγμένο στο μυαλό σου είναι πως η αποτυχία είναι μια διαδικασία που πρέπει να περάσεις και όχι ένα δικό σου χαρακτηριστικό. Επομένως, μια ή παραπάνω αποτυχίες δεν σημαίνουν ότι εσύ έχεις αποτύχει. Αν το πάρεις σαν προσωπική απόρριψη ή σαν ήττα τότε είναι λάθος. Δες το ως εκπαίδευση. Ως ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία ή σε μια πιο πετυχημένη στρατηγική. Μην αφήσεις τους γύρω σου να σε παρηγορήσουν, να σε κρίνουν ή να σε κατηγορήσουν. Συσκέψου με την ομάδα σου ή με τον εαυτό σου, κατέγραψε τα σημεία που πήγαν λάθος, τα σημεία που πήγαν καλά (πάντα υπάρχουν) και χάραξε μια πιο δυνατή στρατηγική με γερές βάσεις.

Και να θυμάσαι: Οι αποτυχημένες διαδικασίες είναι τα θεμέλια της επιτυχίας.

ΜΥΘΟΣ#5 Οι επιχειρηματίες δεν κάνουν λάθη

ΜΥΘΟΣ ΜΥΘΟΣ ΜΥΘΟΣ. Όσο πιο πετυχημένος επιχειρηματίας είσαι, τόσα περισσότερα λάθη έχεις κάνει. Γιατί συνεχώς δοκιμάζεις, τεστάρεις, απορρίπτεις και απορρίπτεσαι.  Είναι εύκολο να δείχνεις αλάνθαστος, έξυπνος και ωραίος αν δεν κάνεις τίποτα. Αλλά χρειάζεται τόλμη για να βγεις από την ζώνη άνεσης σου και να επιχειρήσεις. Το επιχειρείν έχει ρίσκο που σημαίνει επιτυχία ή/και αποτυχία. Γι’ αυτό και η μεγαλύτερη συμβουλή στον χώρο των business είναι:

Fail fast succeed faster. 

Όσο πιο γρήγορα καταλάβεις τι δεν δουλεύει, βρεις τι πρέπει να αλλάξεις, διορθώσεις τα λάθη και γίνεις καλύτερος, τόσο πιο γρήγορα θα πετύχεις. Τα λάθη και η αποτυχία είναι το κόστος των διδάκτρων στο πανεπιστήμιο της επιχειρηματικότητας. Όσα πιο πολλά λάθη κάνεις τόσο πιο γρήγορα ανεβαίνεις την σκάλα για να κατακτήσεις τον στόχο σου.

Kαι μην ξεχνάς: Όσο πιο πολύ δουλεύεις τόσο πιο τυχερός γίνεσαι.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν είναι εύκολο να είσαι επιχειρηματίας. Ανησυχία, ρίσκο, ξενύχτια, ελάχιστος ή καθόλου χρόνος για την οικογένεια, άγχος στο τέλος του μήνα, “φτερούγισμα” για το νέο προϊόν ή υπηρεσία. Χρήματα που θα μπορούσαν να διατεθούν σε προσωπική ευχαρίστηση ή μικρές πολυτέλειες, επενδύονται ξανά και ξανά στην επιχείρηση. Γιατί επιλέγουμε όμως αυτόν τον δρόμο;

Επιχειρηματίας είναι αυτός που ζει κάποια χρόνια της ζωής του όπως κανένας δεν θέλει, για να ζήσει τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής τους όπως οι άλλοι ονειρεύονται.

Πολλές φορές πιστεύουμε και εμείς οι ίδιοι στους μύθους αυτούς. Αλλά είναι προτιμότερο να κυνηγάς να ζήσεις τον δικό σου “μύθο” με την έννοια που το θέλεις εσύ.

Μπορούμε να σε βοηθήσουμε να κατακτήσεις τις δικές σου κορυφές, πιο εύκολα, πιο γρήγορα, με λιγότερο άγχος και πιο ευχάριστα. Θα χαρούμε να σε ακούσουμε!

0 Comments

Leave a Comment