Logo
5 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΓΙΔΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΩΝ 30
25 Mar 2020

5 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΓΙΔΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΩΝ 30

Post by Mara Venieri

Η δεκαετία των 30 είναι η πιο σημαντική δεκαετία της οικονομικής ζωής σου. Στα 20 συνήθως ψάχνουμε την ιδανική καριέρα, το επάγγελμα που θέλουμε να ακολουθήσουμε και τον σκοπό που θέλουμε να αφιερωθούμε.

Στα 30 είσαι αρκετά ώριμος και σίγουρος για το επάγγελμα που διάλεξες και έχεις αρκετή εμπειρία για να χαράξεις την καριέρα που θέλεις.

Επαγγελματικά έχουμε δυο κατηγορίες:

  • Την κατηγορία με το σταθερό εισόδημα και την σταθερή δουλειά
  • Την κατηγορία που μπορείς να αυξήσεις τα έσοδα σου με διαφορετικούς ρυθμούς, εδώ η μεθοδολογία είναι εντελώς διαφορετική και μπορείς να διπλασιάσεις ή να τριπλασιάσεις το εισόδημα σου.

Τους περισσότερους ανθρώπους τους συναντούμε στην πρώτη κατηγορία και αυτή θα αναλύσουμε.

Οικονομικές παγίδες

1) Αγοράζεις ένα σπίτι που δεν αντέχεις οικονομικά

Οι περισσότεροι άνθρωποι σχεδιάζουν να παντρευτούν, να κάνουν παιδιά και να έχουν ένα όμορφο και μεγάλο σπίτι. Στην συνέχεια, θέλουν να το εξοπλίσουν και να το διακοσμήσουν με όμορφα αντικείμενα και ξοδεύουν ακόμα περισσότερα χρήματα.

Όταν έρθει η στιγμή να αγοράσεις το σπίτι σας να θυμάσαι πως είναι ένα έξοδο που επηρεάζει και άλλα έξοδα. Ασφάλεια, λογαριασμοί, τα σχολεία των παιδιών σου, τα καθημερινά σου ψώνια, την απόσταση από την δουλειά σου, το αυτοκίνητο σου, είναι κάποια από τα έξοδα σου που θα επηρεαστούν. Γι’ αυτό και αρκετοί γνωστοί σου που έχουν ήδη αγοράσει σπίτι βλέπουν όλα τα έξοδα τους να ανεβαίνουν.

Ένας κανόνας για την οικονομική σου ευημερία, είναι ο κανόνας του 25%. Αν για παράδειγμα κερδίζετε 3000 ευρώ τον μήνα με τον/την σύντροφο σας, θα πρέπει το 25% να πηγαίνει στα έξοδα του σπιτιού σας. Ίσως σου φαίνεται υπερβολικό αλλά χρειάζεται και έξοδα για να ζήσετε και να αποταμιεύσετε.

2) Αγοράζεις ένα αυτοκίνητο που δεν μπορείς να αντέξεις οικονομικά

Τα 30s είναι μια δεκαετία που όλοι σκέφτονται να αποκτήσουν ένα καλύτερο αυτοκίνητο. Το status, το γεγονός ότι μεγαλώνουμε, οι καλύτερες οικονομικές απολαβές είναι όλοι παράγοντες που μας ωθούν στην απόφαση αυτή. Αγοράζοντας λοιπόν ένα αυτοκίνητο που δεν αντέχουμε οικονομικά σημαίνει πως δεν μας μένουν λεφτά για κάτι άλλο. Είναι σίγουρα cool να οδηγάς ένα mercedes ή ένα bmw αλλά αν δεν μπορείς να υποστηρίξεις το lifestyle καλύτερα να το ξανασκεφτείς. Το έξοδο ενός αυτοκινήτου είναι επίσης ένα έξοδο που συνδέεται με άλλα έξοδα. Η ασφάλεια, το service, τα ανταλλακτικά, το parking είναι επίσης παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψιν για να προχωρήσεις στην αγορά.

3) Δεν έχεις οικονομικό πλάνο

Το να μην έχεις οικονομικό πλάνο είναι σαν να περπατάς στο δάσος χωρίς χάρτη. Σίγουρα απολαμβάνεις την διαδρομή αλλά δεν ξέρεις ούτε που βρίσκεσαι ούτε που κατευθύνεσαι. Είναι εκπληκτικός ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν πλάνο. Αν ρωτήσεις δέκα φίλους ή συγγενείς σου ποιο είναι το οικονομικό τους πλάνο για τον επόμενο μήνα, χρόνο ή σε μια δεκαετία θα σου πούνε σίγουρα ότι θέλουν να κερδίζουν περισσότερα λεφτά, χωρίς όμως να έχουν μια στρατηγική ή ένα πρόγραμμα για αυτό. Στα 30 σου πρέπει να βεβαιωθείς πως έχεις οικονομικούς στόχους. Όσο πιο ξεκάθαρος είναι ο στόχος, τόσο πιο ξεκάθαρο είναι το πλάνο σου. Και όσο πιο ξεκάθαρο είναι το πλάνο σου τόσο πιο εφικτός είναι ο στόχος σου. Πόσα λεφτά θέλεις να έχετε στην τράπεζα; Τι επενδύσεις θέλεις να έχεις κάνει; Πόσα χρήματα θέλεις να έχετε αποταμιεύσει για τα παιδιά σου;

Γράψτε τις ερωτήσεις σου σε μια στήλη, τους στόχους σου από δίπλα και στο τέλος σχεδίασε την στρατηγική σου και τον τρόπο που θα πετύχεις τους στόχους σου.

4) Δεν έχεις λάβει επαρκή οικονομική εκπαίδευση

Τα προβλήματα στα οικονομικά μας ξεκινούν επειδή δεν είμαστε αρκετά “μορφωμένοιοικονομικά. Όροι που μπορεί να φαίνονται μπερδεμένοι ή πολύπλοκοι, μετατρέπονται σε εργαλεία για την οικονομική μας ευημερία και ευρωστία. Δεν απαιτείται πτυχίο ή μαθήματα στα οικονομικά για να αποκτήσεις την γνώση που χρειάζεσαι ώστε να πετύχεις τους οικονομικούς σου στόχους. Με ένα απλό αρχείο excel μπορείς να έχεις την εικόνα των οικονομικών σου κάθε στιγμή. Αποκτώντας βασικές οικονομικές γνώσεις είσαι αυτόματα ένα βήμα πιο κοντά στην οικονομική σου ελευθερία.

5) Δεν ξεκινάς νωρίς την επένδυση ή την αποταμίευση

Η ώρα για να σχεδιάσεις το οικονομικό σου μέλλον είναι τώρα! Ο δρόμος για την οικονομική σου ελευθερία και ευημερία δεν είναι sprint, είναι μαραθώνιος. Η ισορροπία στο να πληρώνεις λογαριασμούς και στο να αποταμιεύεις χρήματα για να τα επενδύεις είναι που θα σου χαρίσουν την οικονομική ανεξαρτησία που επιθυμείς.

Στα 30 σου σκέφτεσαι πως έχεις αρκετά χρόνο μπροστά σου, έχεις τουλάχιστον 35 χρόνια για την συνταξιοδότηση. Η αλήθεια είναι πως είναι αρκετά χρόνια αλλά όχι τόσα πολλά όσα νομίζεις. Συνήθως αναβάλλουμε την επένδυση ψάχνοντας μια καλύτερη ευκαιρία. Λάθος! Άρπαξε την ευκαιρία τώρα!

Δες ένα απλό παράδειγμα:
Αν επενδύσεις 10.000€ στα 30 σου με ετήσια απόδοση 7% όταν φτάσεις στα 65 σου θα έχεις 1.400.000€.

Αν επενδύσεις 10.000€ στα 40 σου με ετήσια απόδοση 7% όταν φτάσεις στα 65 σου θα έχεις 650.000€.

Ο χρόνος είναι με το μέρος σου. Μην περιμένεις άρπαξε την ευκαιρία τώρα.

Μήπως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις τον τρόπο που διαχειρίζεσαι τα οικονομικά σου;

Εφάρμοσε τα tips και ο δρόμος για την οικονομική σου ελευθερία και ανεξαρτησία θα ανοιχθεί μπροστά σου.

1 Comments

Ηλίας 10 July 2020 at 19:16 - Reply

Έτσι είναι αλλά και από την άλλη αν δεν χαρείς το σπίτι και το αμάξι τι να κάνεις τα χαρτια

Leave a Comment