Logo
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 7 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΛΑΘΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ?
20 Aug 2020

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 7 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΛΑΘΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ?

Post by Mara Venieri

Τα 7 μεγαλύτερα λάθη των μικρών επιχειρήσεων και πως να τα αποφυγεις! Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες παγίδες που πέφτουν οι ιδιοκτήτες των μικρών επιχειρήσεων? Δες παρακάτω πως αποφευγοντάς τα πιο συχνά λάθη θα καταφέρεις να μεγαλώσεις την επιχείρηση σου και να αναπτυχθείς!

Η έλλειψη πλάνου

Το πιο συχνό λάθος των μικρών επιχειρήσεων είναι η έλλειψη πλάνου. Ιδιαίτερα αν πρόκειται για μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση όπου όλοι γνωρίζουν εμπειρικά τους ρόλους τους και τις αρμοδιότητες τους, δεν περνάει η σκέψη για ένα σωστό και οργανωμένο πλάνο. Όσο περιττό ή αυτονόητο και αν σου φαίνεται το πλάνο είναι αυτό που ξεχωρίζει τις μικρές επιχειρήσεις που μεγαλώνουν, από αυτές που παραμένουν μικρές.

Πως να το αποφύγεις:

Άνοιξε τώρα ένα αρχείο και γράψε το πλάνο σου. Ποιος είναι ο στόχος σου για την επόμενη εβδομάδα, μήνα, χρόνο και 5 χρόνια μετά. Ποια είναι τα δυνατά σημεία σου και ποια τα αδύνατα που θέλεις να βελτιώσεις. Ποιές είναι οι ευκαιρίες που έχει η επιχείρηση σου αυτό το διάστημα και από τι απειλείται. Σκιαγράφησε το προφίλ του ιδανικού πελάτη και κατέγραψε τα σημεία (φυσικά και ηλεκτρονικά) που θα τον βρεις. Σκέψου το όραμα της επιχείρησης σου, σε ποιες αγορές θα ήθελες να επεκταθείς. Το όραμα “μεγαλώνει” μια μικρή επιχείρηση και της δίνει φτερά.

Μηδενική ή μικρή επένδυση στο marketing 

Ίσως ένα από τα πιο σπουδαία λάθη των ελληνικών επιχειρήσεων. Πολλές επιχειρήσεις δεν επενδύουν χρήματα, επενδύουν σποραδικά ή ασήμαντα κεφάλαια στην ανάπτυξη και προώθηση της επιχείρησης τους. Η επένδυση και μάλιστα η συστηματική επένδυση ενός σημαντικού budget στο marketing είναι αυτή που θα σε ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό. Θα προβάλλει το προιόν ή την υπηρεσία σου, θα ενισχύσει την φήμη σου και φυσικά θα αυξήσει τις πωλήσεις σου και το μερίδιο σου στην αγορά.

Πως να το αποφύγεις:

Ψάξε για μια καλή εταιρεία marketing και προχωρήστε μαζί δουλεύοντας πάνω στους στόχους σου. Μην ψάξεις για κάποιον που απλά χειρίζεται τα social media σου ή το website σου αλλά για κάποιον που θα καταλάβει το όραμα σου και θα δουλέψει για να φτάσετε ψηλά. Επίσης να είσαι έτοιμος να επενδύσεις ένα καλό ποσό γιατί κανείς δεν θα σε δει σοβαρά, αν δεν το δεις εσύ σοβαρά. Για να ξεχωρίσεις από τον ανταγωνισμό και να αυξήσεις το μερίδιο σου στην αγορά πρέπει να επενδύσεις περισσότερα χρήματα και με πιο έξυπνο τρόπο από τον ανταγωνιστή σου. Στο marketing δεν υπάρχουν θαύματα. Τα αποτελέσματα πετυχαίνονται με την σωστή στρατηγική και την επένδυση.

Το χτίσιμο μιας λάθος ομάδας. 

Ο πιο σίγουρος τρόπος για να καταστραφεί μια επιχείρηση είναι τα λάθος άτομα ή η λάθος σύνθεση μιας ομάδας. Πολλοί συμβιβάζονται με το προσωπικό τους χωρίς να είναι ευχαριστημένοι και πιστεύουν ότι δεν είναι τόσο σημαντική η επιλογή των ατόμων, αρκεί “να βγαίνει η δουλειά”.

Η ομάδα σου, οι υπάλληλοι, οι συνεργάτες και όλοι οι άνθρωποι που στελεχώνουν την επιχείρηση είναι ο βασικότερος παράγοντας που καθορίζει το μέλλον σου. Το προσωπικό σου αντιπροσωπεύει την εικόνα σου, ακτινοβολεί τους στόχους σου και σε οδηγεί στην επιτυχία ή την αποτυχία. Είναι σημαντικό να πιστεύουν στην εταιρική κουλτούρα και να πρεσβεύουν τις ίδιες αξίες. Αν δεν ταυτίζονται με αυτά και έχουν άλλες πεποιθήσεις, στόχους και στάση ζωής, δεν σημαίνει ότι είναι κακοί άνθρωποι αλλά άκρως ακατάλληλοι για την επιχείρηση σου

Πως να το αποφύγεις:

Δημιούργησε μια δυνατή και ξεκάθαρη κουλτούρα στην επιχείρηση. Χρησιμοποίησε συστήματα και μηχανισμούς ώστε να μπορούν να τα ακολουθήσουν, ξεκαθάρισε τις αρμοδιότητες, κάνε διακριτούς τους ρόλους, και μιλήστε για τους στόχους της εταιρείας και τους προσωπικους τους. Ανέλυσε τους τις προσδοκίες που έχεις από αυτούς. Όταν προσλαμβάνεις ένα νέο μέλος δώσε μεγαλύτερη προσοχή στον χαρακτήρα του, παρά στα πτυχία και την εμπειρία του. Μπορεί να μάθει αρκετά πράγματα στην δουλειά αλλά δεν θα μπορέσει ποτέ να αλλάξει την νοοτροπία του. Το σημαντικότερο κριτήριο όταν προσλαμβάνεις ένα νέο μέλος φρόντισε να είναι ο χαρακτήρας του. 

Μια προσωπική εμπειρία: Οι υπάλληλοι που δεν σέβονται τους συναδέλφους τους, πιστεύουν ότι η γνώμη τους είναι σημαντικότερη από την κατεύθυνση της ομάδας, θεωρούν τον εαυτό τους ανώτερο ή επιθυμούν ιδιαίτερη μεταχείριση, πρέπει να απομακρύνονται το συντομότερο. Όποια και αν είναι η θέση τους στην εταιρεία και όσο αναντικατάστατοι αν πιστεύεις πως είναι, το κακό που κάνουν στην εταιρεία είναι τεράστιο! Σκέψου την επιχείρηση σου σαν ένα αερόστατο που μόλις πετάξει αυτά τα βαρίδια θα ανεβαίνει πιο ψηλά!

Δεν βελτιώνεις ή δεν αναπτύσσεις την επιχείρηση σου

Κάθε επιχείρηση οφείλει να ανακαλύπτει τρόπους και να βελτιώνεται καθημερινά. Και κάθε μικρή επιχείρηση πρέπει να μεγαλώνει λίγο – λίγο κάθε μέρα. Η στασιμότητα δεν αρέσει σε κανεναν και φυσικά αν σταματήσεις να ενδιαφέρεσαι για το πως μπορείς να γίνεσαι καλύτερος και να προσφέρεις το “κάτι” παραπάνω, τότε οι πελάτες σου θα ψάξουν να βρουν την επιχείρηση που το κάνει. Η συνεχής βελτίωση είναι το κλειδί για την επιτυχία.

Πως να το αποφύγεις:

Βεβαιώσου πως εσύ και η ομάδα σου θα βρίσκεται κάθε μέρα από κάτι μικρό που θα συναρπάσει τους πελάτες σας. Και μην ξεχνάς πως η βελτίωση ξεκινά από εσένα. Ένα σεμινάριο που θα κάνεις εσύ, ένα βιβλίο που θα διαβάσεις ή ένα νέος τρόπος που θα κάνεις μια καθημερινή πράξη θα σε δώσει νέα πνοή. Φρόντισε να κρατάς και την ομάδα σου σε αυτούς τους ρυθμούς, δίνοντας τους κίνητρα να βελτιώνονται κάθε μέρα και φυσικά… lead by example! Δώσε το καλό παράδειγμα!

Δεν καταλαβαίνεις τι είναι αυτό που θέλουν οι πελάτες σου

Όταν δεν μπορείς να καταλάβεις ποια υπηρεσία ή ποιο προιόν θέλουν οι πελάτες σου, τότε δεν μπορείς να τους εξυπηρετήσεις. Και αν δεν έχεις πελάτες, δεν έχεις και επιχείρηση. Πολλές φορές οι μικρές επιχειρήσεις αποτυγχάνουν στο να παρέχουν στον καταναλωτή τους αυτό που ζητά. Και τις περισσότερες φορές δεν οφείλεται στον οικονομικό παράγοντα αλλά στην αδυναμία του επιχειρηματία να ακούσει και να αντιληφθεί τις επιθυμίες των πελατών του. 

Πως να το αποφύγεις:

Ρώτα τους! Άκου προσεκτικά τα παράπονα των πελατών σου γιατί ακριβώς εκεί βρίσκονται οι αδυναμίες της επιχείρησης σου και τα σημεία που πρέπει να διορθώσεις. Κάθε δυσαρεστημένος πελάτης είναι μια αφορμή για να βελτιώνεις την επιχείρηση σου. 

Το μεγαλύτερο μυστικό για την απόλυτη επιτυχία μια επιχείρησης: Ψάξε προϊόντα και υπηρεσίες για τους πελάτες σου, μην ψάχνεις πελάτες για τα προϊόντα σου

Αγνοείς τα νούμερα σου

Το να αγνοείς τα νούμερα και τα στοιχεία που σου δίνει η επιχείρηση σου είναι σαν να οδηγείς με κλειστά τα μάτια. Πόσοι πελάτες σταμάτησαν να σε επιλέγουν, πόσα χρήματα χρειάζεται να επενδύσεις για να αποκτήσεις ένα νέο πελάτη, πόσο κοστίζει ακριβώς το προϊόν σου, πόσους νέους πελάτες χρειάζεσαι για να πετύχεις τον στόχο σου, είναι κάποιες από τις ερωτήσεις των οποίων τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την πορεία της επιχείρησης σου. Η συλλογή και η ανάλυση δεδομένων σε βοηθάνε να βελτιώνεις την εταιρεία σου και να χρησιμοποιείς πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς.

Πως να το αποφύγεις:

Όρισε μια μέρα στην εβδομάδα που θα ασχολείσαι 1 ή 2 ώρες με την συλλογή και επεξεργασία των αριθμών σου. Δεν χρειάζεται να κρατάς δύσκολα ή πολύπλοκα αρχεία αρκεί να μπορείς να απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις για να μπορέσεις να κάνεις πιο κερδοφόρα την επιχείρηση σου. Αν δεν γνωρίζεις πόσα χρήματα πρέπει να επενδύσεις για να αποκτήσεις έναν νέο πελάτη δεν θα μπορέσεις να υπολογίσεις πόσα χρήματα χρειάζεσαι για να διπλασιάσεις τον κύκλο εργασιών σου.


Μερικά επιπλέον λάθη που συχνά κάνουν οι μικρές επιχειρήσεις και τους εμποδίζουν από την ανάπτυξη και την κερδοφορία είναι:

* Να προσπαθείς να τα κάνεις όλα μόνος σου και να αργείς πολύ να προσλάβεις προσωπικό ή να χτίσεις μια ομάδα.

* Να μην έχεις ένα ξεκάθαρο όραμα στην επιχείρηση που είναι εύκολα διακριτό από όλους (συνεργάτες, προσωπικό, πελάτες, προμηθευτές, κοινωνία)

* Να μην μελετάς τον ανταγωνισμό και να μην αναδεικνύεις το σημείο που σε ξεχωρίζει.


Σίγουρα για να διαβάζεις αυτό το άρθρο γνωρίζεις πως μπορείς να βελτιώσεις κομμάτια στην επιχείρηση σου που θα σε οδηγήσουν στο επόμενο βήμα. Και αυτό είναι το μυστικό για την συνεχή άνοδο, την αύξηση των πωλήσεων και την ανάπτυξη σου. Να βρίσκεις έναν καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο για να κάνεις τα πράγματα που έκανες μέχρι τώρα. Ή να δοκιμάσεις να ενσωματώσεις μια νέα διαδικασία στην επιχείρηση σου για να φτάσεις εκεί όπου ονειρεύεσαι

3 Comments

Apostolis Tsolatis 23 August 2020 at 22:10 - Reply

Τέλειο!

Κωνσταντινος παντας 26 August 2020 at 11:02 - Reply

θα ηθελα να ενημερωθω παρακαλω

Ηλιας Ξείνης 24 December 2020 at 16:17 - Reply

Θα μ ενδιέφερε να συζητήσουμε κάποια στιγμή για το ενδεχόμενο
συνεργασίας μας
Κινητό 00306974707477

Leave a Comment