Logo
COVID 19 & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
25 Mar 2020

COVID 19 & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Post by Mara Venieri

Οδηγός Επιβίωσης για τις επιχειρήσεις!

Το Covid 19 έχει στοιχίσει την ζωή σε εκατοντάδες άτομα παγκοσμίως. Έκτος από τις σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή και στην υγεία χιλιάδων ανθρώπων, είναι επίσης και μια οικονομική ίωση.

Το γεγονός πως έχουν χαθεί εκατομμύρια θέσεις εργασίας και χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν αναστείλει την λειτουργία τους, στα πλαίσια της εναρμόνισης τους με τις κυβερνητικές οδηγίες, ανησυχεί και τρομάζει την παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα.

Ο ιός της οικονομίας έχει ήδη χτυπήσει. Τι θα συμβεί όμως την επόμενη μέρα?

Προσεγγίζοντας το θέμα καθαρά επιχειρηματικά, διάβασε 7 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να χειριστείς την κατάσταση:

1. Βάλε πλάνο και προετοιμάσου!

Προετοιμάσου για την χειρότερη εκδοχή ενώ παράλληλα δουλεύεις με τα δεδομένα της κατάστασης που έχεις. Το άγχος δεν είναι καλός φίλος, γι’ αυτό προσπάθησε να δεις με καθαρή ματιά τα προβλήματα που καλείσαι να διαχειριστείς. Κατέγραψε το πρόβλημα και από δίπλα τις πιθανές λύσεις. Θα εκπλαγείς με τον αριθμό των εναλλακτικών λύσεων που θα σκεφτείς!

2. Διάβασε τα νούμερα σου!

Πόσο αντέχει η επιχείρηση σου κάτω από το νερό χωρίς ανάσα; Μελέτησε το break even σου. Δες τα έξοδα σου σε συνάρτηση με τα έσοδα σου και τις πωλήσεις σου. Προγραμμάτισε τις πληρωμές σου, τις αγορές σου και την αποπληρωμή των πάγιων εξόδων σου.

3. Πάρε το πλεονέκτημα και διαφημίσου

Αυτές τις ημέρες που όλοι συχνάζουν στα social media είναι η καλύτερη περίοδος για να διαφημίσεις το προϊόν ή την υπηρεσία σου. Μικροί και μεγάλοι είναι στο instagram και στο facebook, διαβάζοντας άρθρα και πληροφορίες. Αξιοποίησε το γεγονός και διαφήμισε τα προβλήματα που λύνει η εταιρεία σου, τρέξε μια προσφορά ή απλά ενημέρωσε έξυπνα τον κόσμο για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σου.

4. Αξιοποίησε τον ελεύθερο χρόνο προς όφελός σου

Η πανδημία θα περάσει, οι συνέπειες της όμως θα είναι μπροστά μας. Μέχρι να επιστρέψουμε σε μια παρόμοια καθημερινότητα, αξιοποίησε το διάστημα για να κερδίσεις χρόνο και έδαφος. Κάνε όλες τις δουλειές που είχες παραμελήσει και συνεχώς ανέβαλες.

5. Η πιο κατάλληλη ώρα να ασχοληθείς με το marketing είναι τώρα!

Ήρθε η ώρα να ασχοληθείς με τις αλλαγές στο website σου, να οργανώσεις τις καμπάνιες σου στα social media, ακόμα και να γράψεις το blog που ήθελες πάντα! Μιλά από την καρδιά σου στους πελάτες σου και στο κοινό που θέλεις για τα οφέλη της επιχείρησης σου. Σχεδίασε και βάλε σε εφαρμογή μια δυναμική καμπάνια και βγες νικητής στο τέλος της χρονιάς.

6. Προσαρμοστικότητα: Το μυστικό της επιτυχίας σε κάθε κρίση.

Αυτό που μας έχουν διδάξει τα διαδοχικά lockdowns είναι πως ο νέος τρόπος συναλλαγών, εργασίας και αγορών ήρθαν για να μείνει. Οι καταναλωτές έχουν διαμορφώσει νέες συνήθειες και η επιχείρηση σου πρέπει να προσαρμοστεί για να επιβιώσει και να μεγαλώσει. Σκέψου τον τρόπο να πουλάς και να ανάπτυσσε στην νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί.

7. Αυτοβελτίωση

Απέκτησε τις ικανότητες που ήθελες πάντα και δεν έβρισκες τον χρόνο να αναπτύξεις! Θέλεις να βγάζεις καλύτερες φωτογραφίες, να μανατζάρεις καλύτερα τον χρόνο σου, να είσαι πιο αποτελεσματικός ηγέτης και να βελτιώσεις τις σχέσεις σου και την απόδοση του προσωπικού, ή να τρέχεις καλύτερες και πιο αποτελεσματικές διαφημίσεις στα social media; Όποιο skill και αν θέλεις να χτίσεις τώρα είναι η ώρα να εκπαιδευτείς. Διάλεξε ένα online course και ξεκίνα την εκπαίδευση! Μην ξεχνάς πως το πιο σημαντικό είναι να έχει θετικό πρόσημο η σκέψη σου. -ve thinking ➞ +ve thinking

Να θυμάσαι πως πάντα χρειάζεται ένα πλάνο διάσωσης της επιχείρησης σου.

Είτε η αιτία είναι μια πανδημία είτε κάτι μικρότερο, ως επιχειρηματίες καλούμαστε πάντα να λύνουμε προβλήματα.

Όλοι γνωρίζουμε πως η τελευταία δεκαετία ήταν πολύ δύσκολη αλλά η κατάσταση που οφείλουμε να διαχειριστούμε με το Covid 19 είναι πραγματικά πρωτοφανής. Αν ανατρέξουμε όμως αρκετά χρόνια πίσω θα δούμε πως η ανθρωπότητα έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές παρόμοιες κρίσεις. Τα προβλήματα είναι κοινά και θα υπάρχουν πάντα. Δεν μπορούμε – δυστυχώς – να αλλάξουμε την κατάσταση. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα και να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο ενώ εργαζόμαστε για το καλύτερο.

Δες επιπλέον:

3 απλές συμβουλές για την αντιμετώπιση κάθε κρίσης:

Ένα emergency fund, ένας λογαριασμός δηλαδή με χρήματα που θα τα έχεις για μια ώρα ανάγκης, ώστε να καλύψεις κάποια έκτακτη κατάσταση. Έκτακτη κατάσταση όχι έκτακτα έξοδα.

Μια δεύτερη παράλληλη πηγή εσόδων. Για παράδειγμα αν έχεις ένα κατάστημα με ρούχα, χτίσε και ενα eshop. Αν έχεις μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών διεύρυνε το πελατολόγιο σου στο εξωτερικό.

Νοοτροπία νικητή. Εκεί που κάποιοι βλέπουν το πρόβλημα κάποιοι άλλοι βλέπουν μια ευκαιρία. Μην επικεντρώνεσαι στο πρόβλημα και στην κρίση, βρες την λύση! Άλλωστε η λέξη για την κρίση στα κινέζικα αποτελείται από 2 χαρακτήρες: τον κίνδυνο και την ευκαιρία.

Μην αφήνεις το μέλλον της επιχείρησης σου στην τύχη! Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου.

Η επόμενη μέρα στον κόσμο των επιχειρήσεων θα είναι πολύ διαφορετική. Για να μείνεις σταθερός χρειάζονται μεγάλες αλλαγές και αποφάσεις. Η ώρα για δράση έχει έρθει. Σχεδίασε το πλάνο της επιχείρησης σου και ενσωμάτωσε τους 7 παραπάνω τρόπους! Έτσι θα καταφέρεις να βγεις νικητής από κάθε κρίση.

0 Comments

Leave a Comment