
Είναι εύκολο να είσαι επιχειρηματίας και να πηγαίνεις το πρωί στην δουλειά όταν όλα πηγαίνουν καλά.
Είναι εύκολο να τρέχεις την εταιρεία σου όταν υπάρχει cash flow, οι πελάτες και οι συνεργάτες σου σε αγαπάνε και δεν υπάρχουν πολλά προβλήματα.
Αλλά έχεις την ίδια όρεξη όταν ο μεγαλύτερος σου πελάτης φεύγει ή δεν υπάρχουν λεφτά για την μισθοδοσία ή οι πωλήσεις δεν πηγαίνουν καλά? Όταν έχεις προβλήματα στο σπίτι και κανείς δεν φαίνεται να νοιάζεται?
Το να είσαι επιχειρηματίας απαιτεί την ικανότητα να παραμένεις συγκεντρωμένος, μοτιβαρισμένος και αφοσιωμένος όταν γύρω σου υπάρχει αβεβαιότητα. Δεν είναι η ικανότητα να χειρίζεσαι την επιτυχία που κρίνει πόσο επιτυχημένος θα είσαι. Είναι η ικανότητα να διαχειρίζεσαι την αποτυχία και να προχωράς παρακάτω.
Ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν είναι εύκολο να είσαι επιχειρηματίας. Ανησυχία, ρίσκο, ξενύχτια, ελάχιστος ή μερικές φορές καθόλου χρόνος για την οικογένεια ή τους φίλους, μετρημένες διακοπές, άγχος στο τέλος του μήνα, φτερούγισμα για το νέο προϊόν ή υπηρεσία, late nights and early mornings… Χρήματα που θα μπορούσαν να διατεθούν σε προσωπική ευχαρίστηση ή μικρές πολυτέλειες, επενδύονται ξανά και ξανά στην επιχείρηση. Γιατί επιλέγουμε όμως αυτόν τον δρόμο;
Επιχειρηματίας είναι αυτός που ζει κάποια χρόνια της ζωής του όπως κανένας δεν θέλει, για να ζήσει τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής τους όπως οι άλλοι ονειρεύονται.
Ο επιχειρηματίας – ειδικά την περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα – είναι ένα πολυεργαλείο. Αν μοιραζόσασταν με κάποιον τα προβλήματα σας και τις ανησυχίες σας, θα σας συμβούλευε λογικά να αλλάξετε επάγγελμα. Η επιχειρηματικότητα όμως δεν είναι επάγγελμα, είναι τρόπος ζωής.
Αν ήταν εύκολο θα το έκαναν όλοι.
Τρέχοντας την δική σου επιχείρηση (ή τις επιχειρήσεις) γνωρίζεις πως μπορείς να επιλέξεις εσύ ποιες 12 ώρες της ημέρας θα δουλεύεις! Δεν είναι εύκολο να μετατρέπεις μια ιδέα σε πράξη. Δεν είναι καθόλου εύκολο να στήσεις και να τρέχεις πετυχημένα μια επιχείρηση.
Ποια είναι τα πιο σημαντικά εμπόδια που πρέπει να ξεπερνάμε σαν επιχειρηματίες;
Αποτυχία
Θα αποτύχεις. Ή προφανώς έχεις ήδη αποτύχει. Και όχι μόνο μια φορά. Θα αποτύχεις ξανά και ξανά. Αυτό που πρέπει να έχεις χαραγμένο στο μυαλό σου είναι πως η αποτυχία είναι διαδικασία δεν είναι χαρακτηριστικό. Επομένως, μια ή παραπάνω αποτυχίες δεν σημαίνουν ότι εσύ έχεις αποτύχει. Αν το πάρεις σαν προσωπική απόρριψη ή σαν ήττα είναι λάθος. Δες το ως εκπαίδευση. Ως ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία ή σε μια πιο πετυχημένη στρατηγική. Μην αφήσεις τους γύρω σου να σε παρηγορήσουν, να σε κρίνουν ή να σε κατηγορήσουν. Συσκέψου με την ομάδα σου ή με τον εαυτό σου, κατέγραψε τα σημεία που πήγαν λάθος, τα σημεία που πήγαν καλά (πάντα υπάρχουν) και χάραξε μια πιο δυνατή στρατηγική με γερές βάσεις.
Και να θυμάσαι: Οι αποτυχημένες διαδικασίες είναι τα θεμέλια της επιτυχίας.
Στρες
Άγχος και σκέψεις που διαρκώς στριφογυρνούν στο μυαλό. Πιθανόν πολλές φορές έχεις ξαπλώσει το βράδυ και αυτές οι σκέψεις δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς! Όταν υπάρχουν άνθρωποι και καταστάσεις που εξαρτώνται από εσένα είναι απόλυτα φυσιολογικό να ανησυχείς. Όταν όμως οι ανησυχίες κατακλύζουν το μυαλό σου, δεν μπορείς να σκεφτείς καθαρά.
Δες 2 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις και να αυξήσεις την αποδοτικότητα σου.
- Βάλε πλάνο από την προηγούμενη μέρα για την επόμενη. Για εσένα και την ομάδα σου. Το πλάνο είναι απαραίτητο (ήδη το γνωρίζεις), κάνοντας όμως ένα review της προηγούμενης ημέρας και σχεδιάζοντας την επόμενη, απαλλάσεις το μυαλό σου από τις βραδινές σκέψεις.
- Βρες λίγο χρόνο για τον εαυτό σου. 15-20 λεπτά είναι αρκετά και όλοι τα βρίσκουμε. Βγες μια βόλτα, άκου λίγη μουσική ή απλά ξεκουράσου. Άδειασε το μυαλό από τις σκέψεις και κάνε χώρο στην δημιουργικότητα.
Συναισθήματα
Οι επιχειρήσεις θέλουν γερό στομάχι. Είναι ένα παιχνίδι για ανθρώπους που είναι έτοιμοι να καταπνίξουν τα συναισθήματα τους και να λάβουν αποφάσεις με την λογική και τα δεδομένα. Θα υπάρξουν στιγμές που θα δώσεις την ψυχή σου και όλο σου το είναι για ένα project και δε θα είναι όπως το περιμένεις. Πρέπει να είσαι σε θέση να αφήσεις τα συναισθήματα πίσω και να κάνεις ό,τι είναι απαραίτητο για να προχωρήσεις.
Είναι εύκολο; -Όχι
Αξίζει; -Ναι
Γι’αυτόν το λόγο:
- Βρες ανθρώπους να μιλάς, να διαβάζεις και να ανταλλάζεις απόψεις που θα σε βοηθήσουν να μείνεις προσηλωμένος στον στόχο σου.
- Βάλε προσωπικούς και επαγγελματικούς στόχους και μην ξεχνάς να ανταμείβεις τον εαυτό σου.
- Μην ξεχνάς το “γιατί” σου. Γιατί ξεκίνησες και που θέλεις να φτάσεις.
0 Comments