Logo
ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ: Η ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
4 Mar 2021

ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ: Η ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Post by Mara Venieri

Μια επένδυση στην γνώση αποδίδει το καλύτερο επιτόκιο.

Είναι η 5η φορά στα τελευταία 200 χρόνια που μια οικονομική κρίση έχει παγκόσμια εμβέλεια επηρεάζοντας την ανθρωπότητα στον πλανήτη. Όταν συμβαίνει μια παγκόσμια κρίση το αποτύπωμα της, στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική σκηνή, είναι τεράστιο και συνοδεύει ακόμα και τις επόμενες γενιές.

Μια υγειονομική κρίση όμως δεν θυμίζει τις οικονομικές κρίσεις. Έχει περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά με τις εμπόλεμες περιόδους. Οι κλειστές επιχειρήσεις, η “απαγόρευση” της κυκλοφορίας και το “shutdown” της καθημερινότητας από έναν εχθρό που δεν ελέγχεται. Ορατός ή αόρατος το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. 

Ένας οικονομικός ιός με σύμμαχο μας όμως την τεχνολογία. Με τις αναγκαστικές αλλαγές να διαδέχονται η μια την άλλη σε νευραλγικά σημεία, την εκπαίδευση, την εργασία, την επικοινωνία και τις αγορές, έχει διαμορφωθεί μια νέα καθημερινότητα. Η νέα ψηφιακή μεταμόρφωση συμβαίνει ήδη με ταχύτατους ρυθμούς.

Γιατί να μελετήσεις την κρίση?

Είναι σημαντικό να μελετήσουμε την κρίση για να κατανοήσουμε τι θα ακολουθήσει. Εξάλλου κάθε κρίση είναι μια αλλαγή που προσπαθεί να συμβεί. Μελετώντας τις μεταβολές που συμβαίνουν στην καθημερινότητα μας, προετοιμάζεσαι καλύτερα για το παρόν και το μέλλον

Η δημιουργία νέων και διαφορετικών αναγκών που προκύπτουν, δίνουν την ευκαιρία στην δημιουργία νέων προϊόντων ή υπηρεσιών που λύνουν τα προβλήματα και καλύπτουν τις ανάγκες

Επιπλέον μελετώντας μια κρίση μπορείς να βελτιώσεις τα ευάλωτα σημεία της επιχείρησης σου και να προστατεύσεις την ρευστότητα σου. Μπορείς να θωρακίσεις την επιχείρηση σου απέναντι στην αβεβαιότητα και φυσικά να είσαι προετοιμασμένος για την επόμενη μέρα. 

Πως μπορείς να μελετήσεις την κρίση?

Η μελέτη της κρίσης γίνεται αφενός παρατηρώντας και αναλύοντας τις εξωτερικές μεταβολές και αφετέρου μελετώντας και αναλύοντας τους εσωτερικούς μηχανισμούς της επιχείρησής σου. 

Ένας εύκολος τρόπος είναι μια απλή ανάλυση SWOT. Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε αυτές τις αναλύσεις δύσκολες και πολύπλοκες όμως είναι τα εργαλεία που οφείλει να γνωρίζει και να αξιοποιεί κάθε επιχειρηματίας και επαγγελματίας. 

Κάνοντας τα δύσκολα εύκολα, ας δούμε μαζί πως μπορείς να κάνεις την ανάλυση. Από μέσα (επιχείρηση) προς τα έξω (κοινωνία).

Βήμα 1ο: Κατέγραψε τα δυνατά σημεία και αδύνατα σημεία της επιχείρησης σου (Strengths and Weaknesses)

Δυνατά είναι τα σημεία που σε ξεχωρίζουν και σου χαρίζουν υπεροχή και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Για παράδειγμα: η εξειδίκευση σου σε έναν τομέα, ή το brand awareness της εταιρείας σου, το προσωπικό σου ή η σχέση με τους πελάτες σου.

Αδύνατα σημεία είναι τα σημεία που είναι ευάλωτη η επιχείρηση σου. Μπορεί να είναι κάποιες εσωτερικές διαδικασίες ή μηχανισμοί, κάποια λάθη που επαναλαμβάνεις και σε κρατάνε πίσω. 

Προσοχή: Δυνατά και αδύνατα σημεία είναι – αρκετές φορές- συγκοινωνούντα δοχεία. Μπορεί να θεωρείς σημαντικό σημείο το προσωπικό σου (Strength) αλλά η ρευστότητα σου να είναι μικρή (Weakness) και αυτό να επηρεάζει ένα από τα πιο δυνατά σου σημεία.

Βήμα 2ο: Κατέγραψε τους εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν την επιχείρηση σου σε δυο κατηγορίες. Τις ευκαιρίες (Opportunities) και τις απειλές (Threats)

Οι ευκαιρίες συνήθως συνδυάζουν μια εξωτερική μεταβολή (πχ κρίση) με γρήγορα αντανακλαστικά των εσωτερικών διαδικασιών. Ευκαιρίες για την επιχείρηση σου μπορεί να είναι η ανάπτυξη των online αγορών ώστε να επεκτείνεις την επιχείρηση σου μέσα από το internet. Ή η ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας.

Οι απειλές είναι εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την επιχείρηση σου. Είναι προκλήσεις που απαιτούν σωστό σχεδιασμό και έξυπνο χειρισμό. Για παράδειγμα αλλαγές στην φορολογία ή στην νομοθεσία, ή ο έντονος ανταγωνισμός που δημιουργείται από την online παρουσία ομοειδών προϊόντων και υπηρεσιών.

Μπορείς να κάνεις την μελέτη- διάγνωση μόνος σου αλλά μπορείς να ζητήσεις την βοήθεια και την συμβολή ενός ειδικού για καλύτερα αποτελέσματα και για το σχεδιασμό της στρατηγικής.

Οι αποφάσεις για την επόμενη μέρα.

Μια κρίση μας καλεί να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις με ψυχραιμία. Η υγειονομική, παγκόσμια κρίση είναι μια πολυπαραγοντική εξίσωση που χρειάζεται να μελετήσουμε οικονομικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες με εξαιρετική ταχύτητα και ιδιαίτερη λεπτομέρεια. Ο συνδυασμός τους είναι το σκορ που θα σημειώσουμε στον αγώνα της επιχειρηματικότητας.

Η κρίση είναι σαν μια γλώσσα που αν την μάθεις μπορείς να την καταλάβεις, να επικοινωνήσεις και να αναπτυχθείς, κερδίζοντας ένα μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Για να μάθεις την γλώσσα πρέπει να μελετήσεις τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις και να είσαι ένα βήμα μπροστά στον ανταγωνισμό. 

Οι αποφάσεις που μπορεί να πάρουμε σε μια κρίση μπορεί να μην έχουν καμία λογική σε μια πρώτη ανάγνωση. Αυτό που επιβάλλει η κοινή τετράγωνη λογική είναι να συγκρατήσεις τις επενδύσεις, να μειώσεις τα έξοδα και να μπεις σε λειτουργία “safe mode”. Σωστό ή Λάθος? Ανάλογα.

Σε μια κρίση, η πιο τολμηρή επιλογή είναι συχνά η πιο ασφαλής. Henry Kissinger

Για να επιβιώσεις πρέπει να μεγαλώσεις. Και για να μεγαλώσεις θα χρειαστεί να κάνεις κινήσεις που σε άλλους φαίνονται παράλογες. Η στρατηγική ανάπτυξης μέσα σε μια ύφεση είναι μια επιλογή που την κάνουν ελάχιστοι. Αν όμως την σχεδιάσεις σωστά μπορεί να λειτουργήσει ως επιταχυντής.

Ποτέ μην αφήνεις μια κρίση να πάει χαμένη. Winston Churchill

Η λύση στην κρίση με 4 κινήσεις:

1. Δημιούργησε μια εταιρική κουλτούρα που προετοιμάζει το έδαφος για την ψηφιακή μεταμόρφωση.

Η εργασία, η διεύρυνση του δικτύου επαφών και η ανάπτυξη του κύκλου εργασιών σου είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένες με το internet. Το πρώτο βήμα για τη νέα εποχή είναι να σχεδιάσεις την στρατηγική της επιχείρησης σου βάση του digital transformation. 

2. Επένδυσε στην digital εικόνα της επιχείρησης σου

Η εικόνα της επιχείρησης σου στο internet είναι αυτή που βλέπουν οι πελάτες σου, οι συνεργάτες σου και το κοινό σου. Η βόλτα στα μαγαζιά, οι προτάσεις από φίλους και η ανάπτυξη του δικτύου επαφών σου (το networking) γίνεται πλέον μόνο μέσα από το internet. Μια εγκαταλελειμμένη ή πρόχειρη παρουσία υποβιβάζουν την επιχείρηση σου. Επένδυσε στο website σου, στα social media και σε μια κερδοφόρα digital στρατηγική για να βγεις νικητής.

3. Επένδυσε στην βελτίωση των δικών σου skills και της ομάδας σου.

Όσο ανεβαίνει το επίπεδο δυσκολίας τόσο απαιτούνται καλύτερες δεξιότητες. Ανέπτυξε και βελτιώσε τις ικανότητες σας, μέσα από προγράμματα και επιμορφωτικά σεμινάρια. Πολλοί σπουδαίοι οργανισμοί και πανεπιστήμια προσφέρουν online courses με τα τελευταία trends των κοινωνικόπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων καθώς και την ανάπτυξη δεξιοτήτων που ξεκλειδώνουν νέες πίστες στην επιχειρηματικότητα. Μάθε αυτά που οι άλλοι δεν γνωρίζουν και εφάρμοσε τα πρώτος.

4. Τόλμησε την επέκταση.

Με τη νέα εποχή ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσεις τις κοστοβόρες και χρονοβόρες διαδικασίες στην επέκταση της επιχείρησης σου. Τα συχνά ταξίδια και οι προσωπικές συναντήσεις, η φυσική παρουσία, οι εκθέσεις, τα χαμένα meetings λόγω έλλειψης χρόνου ανήκουν στο παρελθόν. Αν θέλεις πραγματικά να επεκτείνεις την επιχείρηση σου αυτή είναι η ευκαιρία! Σχεδίασε μια στρατηγική που να συναντά το παρόν και το μέλλον. Στην εποχή του digital transformation είσαι πλέον ένα κλικ μακριά από την αγορά που θέλεις να κατακτήσεις. 

Κάθε κρίση γεννάει ευκαιρίες. Για να τις αναγνωρίσεις και να τις αξιοποιήσεις χρειάζεται να μελετήσεις όλους τους παράγοντες.

*Στο συγκεκριμένο άρθρο χρησιμοποιήθηκαν στατιστικές και δεδομένα από courses που παρακολουθήσαμε τους τελευταίους δύο μήνες στο Yale university και στο LSE. Επίσης οι προτεινόμενες ενέργειες είναι εφαρμοσμένες με απόλυτη επιτυχία από τον οργανισμό μας σε εταιρείες του ομίλου μας και σε πελάτες μας. 

0 Comments

Leave a Comment