Logo
ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
17 Apr 2020

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Post by Mara Venieri

7 μυστικά που σφραγίζουν την επιτυχία

Όλο και περισσότερες γυναίκες εμφανίζονται δυναμικά στον στίβο της επιχειρηματικότητας και κατακτούν καθημερινά μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Η γυναικεία οξυδέρκεια, η πολύπλευρη και πολυδιάστατη σκέψη είναι μόνο κάποια από τα χαρακτηριστικά που ενισχύουν την θηλυκή επιχειρηματική υπόσταση.

Ποια είναι τα 7 μυστικά που σφραγίζουν την επιτυχία στην γυναικεία επιχειρηματικότητα?

1. Αξιοποίησε τη γυναικεία φύση

Το να είσαι γυναίκα σου χαρίζει το πλεονέκτημα να αντιλαμβάνεσαι, να βοηθάς και να συμβουλεύεις καλύτερα το κοινό σου. Ενθάρρυνε και βοήθησε τις γυναίκες και τους άντρες να νιώσουν άνετα δουλεύοντας μαζί σου και να αισθανθούν οικεία αγοράζοντας από σένα.

2. Ανακάλυψε την υπερδύναμη σου

Κάθε γυναίκα έχει ένα μοναδικό και ξεχωριστό ταλέντο και μια εσωτερική υπερδύναμη. Ανακάλυψε την δική σου και ενσωμάτωσε την στην επιχείρηση σου. Μην προσπαθείς να γίνεις καλή σε όλους του τομείς. Ενίσχυσε τα δυνατά σου σημεία, γιατί αυτά είναι που θα σε ξεχωρίσουν και φρόντισε να φέρεις σε ένα καλό επίπεδο τα υπόλοιπα. Στα κομμάτια που δεν είσαι καλή ξεκίνα την συνεργασία με έναν ειδικό και ενσωμάτωσε επιπλέον την δική του υπερδύναμη στην επιχείρηση σου.

3. Αναγνώρισε και κατανόησε το κοινό σου

Ποιο είναι το κοινό σου? Είναι το σύνολο των ανθρώπων που  συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά των πελατών που στοχεύει η επιχείρηση σου, δηλαδή το target group σου. Το να κυνηγάς όλους τους πελάτες δεν είναι μια τακτική που αποδίδει μακροπρόθεσμα. Αναγνωριζοντας το κοινό σου διαμορφώνεις τον brand σου και το αντίστροφο, χτίζεις το brand σου βάση των πελατών που θέλεις να προσελκύσεις. Μόλις σκιαγραφήσεις το προφίλ του υποψήφιου πελάτη, το ηλικιακό εύρος, τα ενδιαφέροντα, το γένος κλτ, κατέγραψε τα μέρη μπορείς να τον βρεις. Έπειτα ξεκίνα την διαφήμιση, μέσω social media, φυλλαδίων, έντυπο ή ηλεκτρονικό τύπο, εκεί δηλαδή όπου συχνάζει το κοινό σου. Παράλληλα, τελειοποίησε το προϊόν ή την υπηρεσία σου και δημιούργησε συναφή σειρές που να απευθύνονται στους ίδιους. Αυτό είναι το μυστικό για σταθερές και επαναλαμβανόμενες πωλήσεις.

4. Αφού θα ονειρευτείς το αύριο της επιχείρησης σου… Ονειρέψου το γενναιόδωρα!

Εφόσον όπως και να έχει θα ονειρευτείς, καλύτερα να ονειρευτείς μεγάλα. Να δεις την μεγάλη ιδέα της επιχείρησης σου. Αν η επιχείρηση σου λειτουργεί και σου δίνει ένα καλό εισόδημα, ίσως ήρθε η ώρα να ανεβείς στο επόμενο επίπεδο. Αν για παράδειγμα έχεις ένα μαγαζί λιανικής, ίσως ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις το eshop σου, αν έχεις μια βιοτεχνία μπορεί να ήρθε η στιγμή να εξετάσεις το ενδεχόμενο των εξαγωγών. Θυμήσου τους στόχους που είχες ξεκινώντας και βάλε ακόμα πιο μεγάλο στόχο. Αν τα όνειρα σου δεν σε προκαλούν και δεν σε τρομάζουν τότε δεν είναι αρκετά μεγάλα.

5. Spread the news!

Μοιράσου την ιστορία σου με το κοινό σου. Πες τους για το όραμα σου, τα όνειρα σου και τον λόγο που δημιούργησες αυτή την επιχείρηση. Εσύ είσαι η πρέσβειρα της επιχείρησης σου. Ενθάρρυνε τους φίλους και τους πελάτες σου να σε συστήσουν στον κύκλο τους γιατί μην ξεχνάς, πως η διαφήμιση mouth to mouth (από στόμα σε στόμα) είναι στη κορυφή των εργαλείων marketing.

6. Overthinking? #not! – Do it like a man!

Ο λόγος που συναντούμε περισσότερους άνδρες στις επιχειρήσεις είναι ένας: η δράση. Είναι γνωστό πως οι άντρες δεν υπεραναλύουν, δεν δίνουν σημασία σε ανούσιες λεπτομέρειες και δεν σκέφτονται μέχρι τελικής πτώσης μέχρι να πάρουν μια απόφαση. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες εξετάζουμε κάθε πιθανό σενάριο, υπερ-υπερ-αναλύουμε πρόσωπα και καταστάσεις και τις περισσότερες φορές βάζουμε φραγμούς μόνο με το φόβο ότι μπορεί να βγουν αληθινές οι φανταστικές φοβίες μας. Αυτό μας οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο, μας κολλάει και μας αφήνει πίσω από τον ανταγωνισμό. Είναι καλό να εμπιστεύεσαι την διαίσθησή σου αλλά τις περισσότερες φορές χρειάζεται απλά να μελετήσεις τα νούμερα και να πάρεις μια απόφαση ΤΩΡΑ! So, do it like a man!

7. Επένδυσε στον εαυτό σου.

Είναι η πιο σωστή επένδυση που μπορείς να κάνεις. Επένδυσε στην εκπαίδευση σου, στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, σε ένα σεμινάριο, σε έναν σύμβουλο επιχειρήσεων ή σε έναν coach. Μάθε από ανθρώπους που σε εμπνέουν και πλησίασε ανθρώπους που βρίσκονται στο επίπεδο που θέλεις να φτάσεις. Λάβε μέρος σε ένα δίκτυο επιχειρηματιών που μαθαίνεις νέες πληροφορίες και μοιράζεστε εμπειρίες. Είτε είναι το επιμελητήριο, είτε κάποιος φορέας, είτε απλά μια παρέα από επιχειρηματίες που θέλετε να ανταλλάσσετε νέα και να αναπτύσσετε τις επιχειρήσεις σας και τις ιδέες σας. Θα εκπλαγείς πως θα εκτοξεύσει την δραστηριότητα και την δημιουργικότητα σου. Οι γυναίκες που επενδύουν στον εαυτό τους πετυχαίνουν περισσότερα και γρηγορότερα. Κάνε τον εαυτό σου προτεραιότητα!

Έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου και ακολουθώντας πιστά το πλάνο σου μπορείς να πετύχεις ότι έχεις ονειρευτεί. Σίγουρα θα συναντήσεις και άσχημες στιγμές. Είναι όμως στοιχείο της γυναικείας φύσης να ξεπερνάμε τα δύσκολα και να συγκεντρωνόμαστε στο στόχο.

Και μην ξεχνάς! Σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον η επιχειρηματικότητα είναι γένους θηλυκού!

0 Comments

Leave a Comment