Logo
Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ
22 Jan 2021

Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ

Post by Mara Venieri

Μιλώντας για ηγεσία εννοούμε την επιχειρηματική ηγεσία και τον ρόλο ενός επιχειρηματία στο σύνολο των ανθρώπων γύρω του. Οι ικανότητες του leadership είναι αυτές που καθορίζουν την πορεία και την εξέλιξη μιας εταιρείας καθώς και τον ρυθμό ανάπτυξης της. 

Με σύνθημα η φαντασία στην ηγεσία ξεδιπλώνουμε μια νέα πτυχή στο ρόλο του επιχειρηματία. 

Φαντασία είναι η ικανότητα να συλλαμβάνουμε στο νου μας εικόνες και ιδέες πέρα από την πραγματικότητα. Στον κόσμο των επιχειρήσεων συχνά την ακούμε ως διορατικότητα, όραμα ή δημιουργικότητα.

Η φαντασία είναι το μέρος που γεννιούνται οι ιδέες. Και πίσω από κάθε μεγάλη ιδέα και από κάθε σπουδαία πράξη βρίσκεται ένας άνθρωπος που την φαντάστηκε, τόλμησε να σκεφτεί και να πράξει διαφορετικά και ενέπνευσε και άλλους ανθρώπους να τον ακολουθήσουν. Άλλωστε όπως είχε πει ο Pablo Picasso, οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς είναι πραγματικό.

Αν σκεφτείς πετυχημένους ανθρώπους σε διάφορους κλάδους, θα δεις πως μπορούμε να τους εντάξουμε σε 2 κατηγορίες:

Σε αυτούς που σκέφτηκαν και υλοποίησαν κάτι που δεν υπήρχε.

Σε αυτούς που άλλαξαν τον τρόπο που γινόντουσαν τα πράγματα. 

Κοινός παρανομαστής στα παραπάνω είναι η φαντασία

Όπως είχε πει o Einstein η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση. Γιατί η γνώση και η λογική θα σε πάνε από το Α στο Β ενώ η φαντασία θα σε πάει παντού. Είναι αξιοσημείωτο πως συναντάμε περισσότερες αναφορές στην φαντασία από επιστήμονες παρά από καλλιτέχνες όπως θα περίμενε κάποιος.

Πως όμως θα βάλουμε την φαντασία στην ηγεσία? Σου παρουσιάζουμε 3 απλούς καθημερινούς τρόπους για να νιώσεις την διαφορά αμέσως!

1. Άδειασε το μυαλό σου

Καθάρισε μια γωνιά του μυαλού σου και αμέσως θα την γεμίσει η δημιουργικότητα. Δοκίμασε διάφορους τρόπους, συνδυάσε τους ή κάνε εναλλαγή! Πήγαινε μια βόλτα στην εξοχή ή στην θάλασσα, Απαλλάξου από περιττή πληροφορία και νέα που απλά καταλαμβάνουν χώρο στο μυαλό σου. Γυμνάσου, κάνε διαλογισμό, παίξε με το κατοικίδιο σου ή με τα παιδιά σου ή διάλεξε ένα hobby. Βρες μια ασχολία που να σε αποφορτίζει και να σε χαλαρώνει. Να θυμάσαι: Ο εγκέφαλος μας χρειάζεται καθάρισμα όπως το σπίτι μας!

“Το μυαλό δεν είναι δοχείο που πρέπει να γεμίσει αλλά μια φωτιά που πρέπει να ανάψει” – Πλούταρχος

2. Ψάξε για έμπνευση

Συνήθως η έμπνευση δεν σε επισκέπτεται όταν είσαι απασχολημένος και βυθισμένος σε σκέψεις και προβλήματα. Έρχεται σε σένα όταν δουλεύεις πάνω σε αυτό που θέλεις και είσαι έτοιμος να την αναγνωρίσεις και την μετουσιώσεις σε ύλη. Που μπορείς να ψάξεις για έμπνευση? Εκεί όπου υπάρχουν ιστορίες για να σε εμπνεύσουν! Ψάξε για ενδιαφέρουσες ομιλίες σε events όπως το Tedx ή παρακολούθησε τελετές αποφοίτησης (θα εκπλαγείς). Δες motivational video με περιεχόμενο που θα σε ερεθίσει και θα σου δώσει κίνητρα. Διάβασε βιβλία και ενδιαφέροντα άρθρα, ή βιογραφίες πετυχημένων ανθρώπων και παρακολούθησε να περιγράφουν το ταξίδι τους προς την επιτυχία

“Οι ερασιτέχνες κάθονται και περιμένουν να τους έρθει έμπνευση. Οι υπόλοιποι σηκωνόμαστε και πιάνουμε δουλειά” – Stephen King

3. Σκέψου διαφορετικά και φτιάξε μια ιστορία

Μια φορά και έναν καιρό, ήταν ένας άνθρωπος που τόλμησε να σκεφτεί διαφορετικά. Η συνέχεια της ιστορίας είναι διαφορετική όπως διαφορετική είναι και η φαντασία του καθένα. Όσο πιο πολύ δουλεύεις με τον εαυτό σου τότε πιο εκπληκτικές εκδοχές μπορείς του δώσεις. Πολλά πράγματα που σήμερα έχουμε ως αυτονόητα και δεδομένα οφείλονται σε ανθρώπους που πριν λίγα ή πολλά χρόνια σκέφτηκαν διαφορετικά. Και πολλά πράγματα που σήμερα φαίνονται αδύνατα θα είναι η πραγματικότητα του αύριο. Και μην απογοητεύεσαι αν η ιδέα σου δεν αλλάξει όλο τον κόσμο. Είναι σπουδαίο να μπορείς να βελτιώσεις την ζωή ανθρώπων γύρω σου.

Ναι, αυτή είναι η σημαντικότερη νίκη μας στην ιστορία. Μέχρι τον επόμενο αγώνα” – Νίκος Γκάλης

Ακόμα και στις άσχημες μέρες που τα προβλήματα και τα απρόβλεπτα διαδέχονται το ένα το άλλο, επιστράτευσε την φαντασία σου για να επινοήσεις κάτι που θα σε διευκολύνει ή για να χειριστείς καλύτερα την κατάσταση

Η φαντασία μας βοηθάει να μεγαλώνουμε, να εξελισσόμαστε και να προχωράμε μπροστά. Χρησιμοποίησε την φαντασία σου όχι για να ξεφύγεις από την πραγματικότητα αλλά για να την δημιουργήσεις την πραγματικότητα όπως την θέλεις εσύ. 

“Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις” – Walt Disney

1 Comments

IOANNIS TRANOUDAKIS 18 February 2021 at 22:22 - Reply

ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΥ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ.

Leave a Comment