
Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις αν ετοιμάζεσαι να εισέλθεις στον κόσμο της επιχειρηματικότητας και δεν θα σου πει κανείς!
Μόλις ξεκίνησες ή ετοιμάζεσαι να ξεκινήσεις την επιχείρηση σου; Τώρα είναι η ώρα να διαβάσεις τον 10λογο του νέου επιχειρηματία. Συμβουλές, μυστικά, tricks and tips που δε θα σου πει κανένας για να εκτοξεύσεις την επιχείρηση σου και να ξέρεις τι σε περιμένει!
1. Γίνε η λύση!
Αντί να ξεκινήσεις την επιχείρηση σου σκεπτόμενος ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που θα πουλήσει, καλύτερα σκέψου πιο πρόβλημα ή ποια δυσκολία θα λύσεις. Το εγχείρημα σου θα απογειωθεί όταν βοηθήσεις το κοινό σου να λύσει ένα πρόβλημα ή να βελτιώσει μια κατάσταση.
Σκέψου γιατί θέλεις να ξεκινήσεις την επιχείρηση σου. Κατανοώντας το “γιατί” σου θα καταφέρεις να χτίσεις το brand και το κοινό που θέλεις για την επιχείρηση σου.
Γνώρισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κοινό σου και πρότεινε τους την καλύτερη λύση!
2. Δώσε αρμοδιότητες και επένδυσε σε συνεργασίες
Ξεκινώντας σαν νέος επιχειρηματίας πρέπει να συνειδητοποιήσεις πως δεν είσαι καλός σε όλους τους τομείς. Δεν είσαι καλός σε όλα όπως όλοι οι επιχειρηματιες από τους πιο μικρούς μέχρι τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες στον κόσμο.
Μην ξεκινήσεις φτιάχνοντας το website κ το λογότυπο σου, διαβάζοντας στο Ίντερνετ πως να κρατήσεις τα λογιστικά σου ή να ανοίξεις την εταιρεία μόνος σου, μην κατεβάσεις συμφωνητικά συνεργασίας από το google. Αν πιστεύεις πως δεν είσαι καλός στις πωλήσεις προσέλαβε έναν που είναι καλός. Αν δεν έχεις πελάτες γιατί ο κόσμος δεν γνωρίζει το προϊόν σου ξεκίνα μια συνεργασία με ένα marketing agency. Αν ο χώρος σου δεν εμπνέει εσένα ή τους πελάτες σου ψάξε έναν διακοσμητή.
Όσο πιο νωρίς καταλάβεις πως δεν είσαι – και δε θα γίνεις – καλός σε όλα και προσλάβεις καλύτερους από εσένα στους τομείς που δεν είσαι δυνατός, τόσο πιο νωρίς θα πετύχει η επιχείρηση σου.
3. Προσέφερε μια δωρεάν γεύση αλλά όχι ένα φτηνό γεύμα
Ένα λάθος που κάνουν οι νέες επιχειρήσεις είναι να χαμηλώνουν τις τιμές για να κερδίσουν πελάτες. Είναι λογικό να κυμαίνεσαι χαμηλά στις τιμές ειδικά όταν προσπαθείς να χτίσεις πελατολόγιο αλλά δεν είναι λογικό να προσφέρεις το χρόνο σου με ελάχιστο ή μηδενικό αντίτιμο. Μη κάνεις εκπτώσεις και μην προσφέρεις φθηνές υπηρεσίες. Έκπτωση στην τιμή σημαίνει συνήθως και έκπτωση στις υπηρεσίες.
Προσέφερε κάτι δωρεάν, μια δωρεάν αξιολόγηση, ένα δωρεάν πρώτο ραντεβού αλλά όχι μια φθηνή ή δωρεάν υπηρεσία.
4. Φαντάσου τον εαυτό σου χωρίς λεφτά!
Δεν είναι το καλύτερο σενάριο και σίγουρα δεν είναι το σενάριο που σκέφτεσαι όταν ξεκινάς την επιχείρηση σου αλλά είναι μια πολύ πιθανή εκδοχή. Το 50% των νέων επιχειρήσεων αποτυγχάνουν στα πρώτα 5 χρόνια λειτουργίας.
Μια ιδέα που δεν πετυχαίνει, ένα project που δεν ευδοκιμεί, συγκυρίες και κακό timing, λάθος διαχείριση ή ελλιπής γνώση είναι κάποιες από τις αιτίες που μπορεί να σε οδηγήσουν εδώ. Προετοιμάσου και γι’ αυτό το ενδεχόμενο.
5. Marketing
Ξεκίνησε το marketing της νέας σου επιχείρησης… χθες! Σε όποιο κλάδο και να είσαι θα χρειαστεί να ασχολείσαι με το marketing (ή να συνεργαστείς με ένα marketing agency). Ξεκίνησε με την παρουσία σου στο internet, social media, website και digital campaigns. Η ελκυστική και επαγγελματική παρουσία στο internet είναι το κλειδί για συστηματικές και επαναλαμβανόμενες πωλήσεις.
Ανέπτυξε ένα σύστημα επικοινωνίας με τους πελάτες σου ή το επιθυμητό κοινό σου μέσω newsletter. Όσο και αν πιστεύεις πως το email marketing είναι παρελθόν, σου θυμίζω πως είναι η αρχή του digital marketing. Δεν μπορείς να κάνεις τί-πο-τα χωρίς email.
Ποιο είναι όμως τo μεγαλύτερο μυστικό στο marketing? Η συστηματικότητα! Φρόντισε να διατηρείς διαρκώς το κοινό σου και τους πελάτες σου ενημερωμένους, να επιφυλάσσεις μικρές εκπλήξεις και ενδιαφέρον content υλικό στα social media που θα κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον τους!
6. Μάθε τα νούμερα σου – Break Even
Ασφαλώς θα γνωρίζεις το break even ή αλλιώς το σημείο 0 της επιχείρησης σου. Το break even είναι το ευαγγέλιο των επιχειρήσεων.
Η ανάλυση του break even σου εξηγεί το χρηματικό ποσό που χρειάζεσαι κάθε μήνα για την λειτουργία της επιχείρησης σου, πόσες πωλήσεις χρειάζεσαι για να το καλύψεις και ποια είναι η σχέση μεταξύ τους για να γίνεις και να παραμείνεις κερδοφόρος.
Ένα ακόμα σημαντικό σημείο που θα πρέπει να προσέξεις, είναι να ξεχωρίσεις τα έσοδα και τα έξοδά σου, από τα τα έσοδα και τα έξοδα της επιχείρησής σου. Κράτα ένα αρχείο break even για εσένα και ένα αρχείο για την επιχείρησή σου.
7. Υπολόγισε πόσα λεφτά θα χρειαστείς για να ξεκινήσεις (και τριπλασίασέ τα)
Εξελίσσοντας την επιχειρηματική σου ιδέα και λίγο πριν την πραγματοποιήσεις έρχεται η ώρα να δημιουργήσεις το budget και να δεις πόσα χρήματα θα χρειαστείς. Κάποια από αυτά τα κόστη είναι το ενοίκιο, οι προμήθειες, η διαμόρφωση του χώρου, η λογιστική και νομική υποστήριξη, το marketing κτλ. Κάποια άλλα κόστη θα πρέπει να τα ψάξεις και να τα καταγράψεις.
Κατέγραψε λεπτομερώς τα προϊόντα που θα χρειαστεί να αγοράσεις (εξοπλισμός, πρώτες ύλες, υλικά κλτ) και τις υπηρεσίες που θα χρειαστεί να δεχθείς (λογιστή, IT, marketeer κτλ.)
Προσπάθησε να υπολογίσεις το νούμερο με όσο μεγαλύτερη ακρίβεια μπορείς. Μόλις έχεις το τελικό νούμερο τριπλασίασε το. Ναι τριπλασίασε το. 3 φορές επί ΧΧΧ (το νούμερο σου). Θα αντιμετωπίσεις πολλά απροσδόκητα έξοδα ξεκινώντας την επιχείρηση σου, γι αυτό είναι προτιμότερο να είσαι προετοιμασμένος παρά να βρεθείς χωρίς λεφτά όταν θα λαμβάνεις τους πρώτους λογαριασμούς.
8. Εξυπηρέτηση Πελατών – Δεν είναι μόνο τα χαμόγελα, είναι μια ολόκληρη επιστήμη!
Σίγουρα τα χαμόγελα και η ευγένεια είναι ο νόμος για να έχετε ευχαριστημένους πελάτες, αλλά χρειάζονται πολλά παραπάνω για να πίνουν οι πελάτες σας νερό στο όνομα σας!
Χτίστε και διατηρήστε προσωπικές σχέσεις. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε και να θυμάστε τα ονόματα των πελατών σας. Κρατήστε σημειώσεις με αυτά που σας λένε. Τις ημερομηνίες γενεθλίων, το αγαπημένο τους χόμπι, μια συνήθεια που αγαπάνε.
Να θυμάστε πως όλοι θέλουν να αγοράζουν από έναν φίλο ενώ σε κανέναν δεν αρέσει να αγοράζει από έναν απρόσιτο πωλητή. Επίσης το 60% των πωλήσεων πραγματοποιείται από συστάσεις. Οι ευχαριστημένοι πελάτες σας, σας συστήνουν αυξάνοντας έτσι τον κύκλο εργασιών σας ενώ ταυτόχρονα μειώνεται το κόστος της διαφήμισης. Επενδύστε μέρος από αυτό το κόστος για να κάνετε δώρα στους πελάτες σας και δημιουργήστε ένα υπέροχο περιβάλλον συνεργασίας.
9. Πλάνο – Ο μοναδικός τρόπος για να φτάσεις στον στόχο σου
Ξεκινώντας την επιχείρηση σου, είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσεις το πλάνο σου. Συμπεριλαμβάνοντας την οικονομική διαχείριση, το marketing, το product development, την εξυπηρέτηση πελατών καθώς και την διαχείριση κρίσεων μειώνεις τις πιθανότητες σε αποτυχημένες κινήσεις και τονώνεις την ευρωστία της επιχείρησης.
Σκέψου: που βρίσκεσαι, που θέλεις να φτάσεις και πως θα το πετύχεις. Με ένα σωστό πλάνο είσαι σε θέση να απαντάς πάντα σε αυτές τις ερωτήσεις και έχεις τον έλεγχο της επιχείρησης σου.
Σχεδίασε την επιχείρηση σου για τον επόμενο μήνα, τρίμηνο, χρόνο και πενταετία. Σκέψου πόσους ανθρώπους θέλεις να έχεις βοηθήσει και σε πόσους ανθρώπους θέλεις να έχεις προσφέρει τις υπηρεσίες και τα προϊόντα σου.
10. Επένδυσε στον εαυτό σου για το καλό της επιχείρησης σου
Η επένδυση στον εαυτό σου είναι η καλύτερη επένδυση που μπορείς να κάνεις. Επένδυσε στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων σου και στην βελτίωση των ικανοτήτων σου. Αν κάτι σε δυσκολεύει ή δεν γνωρίζεις πως γίνεται, μην ψάχνεις με τις ώρες στο google και μη δοκιμάσεις όλους τους τρόπους περιμένοντας κάτι να δουλέψει από τύχη.
Ευτυχώς η επιχειρηματικότητα δεν είναι πυρηνική φυσική και κάτι που σου φαίνεται δύσκολο ή ακατόρθωτο, το έχουν ήδη κάνει άλλοι. Επένδυσε χρήματα σε course ή προσέλαβε έναν ειδικό να σε εκπαιδεύσει.
Ζητήματα όπως: πως να αποκτήσεις περισσότερους πελάτες, πως να διαχειρίζεσαι το προσωπικό σου, πως να κρατάς τα οικονομικά σου και πως να πετυχαίνεις περισσότερες πωλήσεις έχουν το τρόπο και την μεθοδολογία τους. Μην προσπαθείς να ανακαλύψεις την πυρίτιδα. Χάνεις χρόνο! Πάρε την γνώση και εφάρμοσε την με το δικό σου ξεχωριστό στυλ!
Οπλίσου με υπομονή και θετική σκέψη. Οργανώσου και προετοίμασε μεθοδικά τα βήματα σου. Διάβασε παραδείγματα επιτυχημένων επιχειρηματιών και τις ιστορίες τους με τα εμπόδια και τις αποτυχίες που αντιμετώπισαν μέχρι να πετύχουν. Ψάξε για έναν μέντορα, έναν άνθρωπο που είναι ήδη εκεί που θέλεις να φτάσεις και μπορείς να τον συμβουλεύεσαι για τις ανησυχίες σου.
0 Comments