Logo
ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
22 Dec 2020

ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Post by Mara Venieri

Για να καταφέρεις να αναπτυχθείς μέσα σε μια κρίση, είτε οικονομική είτε υγειονομική, χρειάζεται να κατανοήσεις τι είναι η κρίση και τι συμβαίνει σε μια κρίση. Αρχικά λοιπόν,

τι σημαίνει κρίση?

Κρίση είναι η νοητική ενέργεια που οδηγεί σε μια απόφαση ή επιλογή. Στον επιχειρηματικό κόσμο σημαίνει πως: 

Οι πράξεις μας, οι αποφάσεις μας και η στάση μας, 

οδηγούν τους πελάτες, το κοινό και τους συνεργάτες μας,

να μας κρίνουν, να μας αξιολογήσουν και να αποφασίσουν

αν θα μας εμπιστευτούν ή όχι.

Και τώρα που λειαίναμε την λέξη κρίση και δεν φαίνεται τόσο τρομακτική, πάμε να δούμε πως μπορεί η επιχείρηση σου να αναπτυχθεί σε μια κρίση.

Με πρακτικούς τρόπους και συμβουλές, όχι με θεωρίες. Γιατί τα παρακάτω τα έχουμε πετύχει εμείς και τα έχουν πετύχει εκατοντάδες πελάτες μας. Η ανάπτυξη της επιχείρηση σου δεν είναι πυρηνική φυσική αλλά κωδικοποιημένη μεθοδολογία, αρκεί να γνωρίζεις τα βήματα.

Καθημερινά δεχόμαστε δεκάδες τηλέφωνα από επιχειρηματίες που θέλουν να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα της επιχείρησης τους, να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν. Οι ερωτήσεις που μας κάνουν είναι ίδιες τα τελευταία χρόνια, αλλά οι απαντήσεις έχουν αλλάξει. Η συγκεκριμένη υγειονομική κρίση απαιτεί διαφορετικό χειρισμό από μια κοινωνική ή οικονομική κρίση, γιατί έχει αλλάξει ότι θεωρούσαμε δεδομένο σε παγκόσμια κλίμακα. Με άλλα λόγια ό,τι σε έχει φέρει μέχρι εδώ δεν μπορεί πλέον να σε αναπτύξει παραπέρα. Και αν θέλεις να έχεις αποτελέσματα που δεν είχες μέχρι τώρα, πρέπει να ξεκινήσεις να κάνεις πράγματα που δεν έκανες μέχρι τώρα. Εξάλλου η εποχή επιβάλλει αλλαγές.

Τι συμβαίνει σε μια κρίση?

Στην διάρκεια μιας κρίσης, όταν οι άνθρωποι ή επιχειρήσεις συναντούν ένα τοίχο ή βρίσκονται μπροστά σε ένα αδιέξοδο, συνήθως επιλέγουν ανάμεσα στο:

να κάνουν περισσότερο από τις ίδιες ενέργειες που τους έφεραν μέχρι εδώ, ή

να κάνουν λιγότερο από όσα τους έφεραν μέχρι εδώ.

Αυτό που, δυστυχώς, παρατηρούμε εξαιρετικά σπάνια, είναι να δοκιμάζουν και να εφαρμόζουν διαφορετικά πράγματα

Σύμφωνα με έρευνες μόλις το 3% δοκιμάζει να αλλάξει κάτι για να βγει από την κρίση.

Είναι εκπληκτικό πως αυτοί που τολμούν να φύγουν από το ποσοστό της μετριότητας και να κάνουν το level up, περνώντας στο 3% των ανθρώπων με high performance, δεν έχουν την υψηλότερη μόρφωση, τα περισσότερα λεφτά, την καλύτερη κοινωνική θέση ή τις υψηλότερες γνωριμίες. Έχουν την δίψα να ξεχωρίσουν, να τα καταφέρουν και να είναι οι leaders στον κλάδο τους. Εξάλλου, αν κάνεις ότι κάνουν οι άλλοι θα έχεις τα ίδια αποτελέσματα που έχουν και οι άλλοι. 

Ηigh performance για να βγεις νικητής και να αναπτυχθείς στην κρίση!

Τι είναι το high performance?

Η υψηλή απόδοση, τα εκπληκτικα αποτελέσματα, η αριστεία, οτιδήποτε είναι εκτος του μετρίου, του φυσιολογικού, του συνηθισμένου είναι το λεγόμενο high performance. Οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, επιλέγουν έναν διαφορετικό, παραγωγικότερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο, να κάνουν συνηθισμένα πράγματα ασυνήθιστα καλά.

Ποιο είναι το μυστικό για το high performance?

Το μυστικό κρύβεται στην επανάληψη. Η επανάληψη γεννάει την επιτυχία. Και η επιτυχία είναι 1% το ταλέντο και 99% η προσπάθεια. Οι ικανότητες δεν είναι γενετικές, αναπτύσσονται. Γι΄αυτό δεν υπάρχουν δικαιολογίες όταν μιλάμε για high performance. Θέλει κουράγιο, επιμονή, υπομονή και προσήλωση. Ο Bruce Lee έλεγε “Δεν φοβάμαι αυτόν που έχει εξασκηθεί σε 10.000 κλωτσιές μια φορά, αλλά αυτόν που έχει εξασκηθεί σε μια κλωτσιά 10.000 φορές”.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ?

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που πετυχαίνουν υψηλές αποδόσεις και τι χρειάζεσαι εσύ για να τα καταφέρεις?

Είτε είναι στον χώρο των επιχειρήσεων, του αθλητισμού, των τεχνών ή της επιστήμης, οι άνθρωποι που πετυχαίνουν τα μέγιστα έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά. Σου παρουσιάζουμε 4 από αυτά, για να τα υιοθετήσεις και εσύ!

Η πειθαρχία. Για να έχεις εκπληκτική απόδοση απαιτείται συστηματική δουλειά. Ακόμα και τις κακές μέρες. Το να είσαι μοτιβαρισμένος σε κρατά προσηλωμένο στις καλές σου μέρες, αλλά στις μέρες που δεν είσαι καλά (και όλοι έχουμε τέτοιες μέρες) χρειάζεσαι πειθαρχία. Επίσης χρειάζεσαι πειθαρχία για να πεις όχι σε στιγμές καλοπέρασης που θα σου δώσουν εφήμερη ικανοποίηση αλλά θα σε κρατήσουν μακριά από τον στόχο σου. Η πειθαρχία είναι η γέφυρα μεταξύ στόχου και επίτευξης του στόχου.

Η σκληρή δουλειά. Δεν υπάρχει σύντομος δρόμος για την επιτυχία. Ούτε ασανσέρ για την κορυφή. Πρέπει να πάρεις τις σκάλες και ο δρόμος είναι ανηφορικός και δύσκολος. Μην φοβάσαι να κάνεις το κάτι παραπάνω και όταν όλοι σταματούν εσύ να συνεχίζεις. Δεν είναι εύκολο να είσαι πρωταθλητής. Αν ήταν εύκολο θα το έκαναν όλοι. Κάνοντας αυτό που είναι δύσκολο, τα αποτελέσματα θα έρθουν πιο εύκολα. Κάνοντας ότι είναι εύκολο, τα αποτελέσματα που θέλεις δεν θα έρθουν ποτέ. Και μην ξεχνάς πως όσο πιο σκληρά δουλεύεις, τόσο πιο “τυχερός” γίνεσαι.

Work ethics. Η υψηλή απόδοση κρύβεται στην καθημερινή ρουτίνα. Υπάρχουν 10 χρυσοί κανόνες για εκπληκτικά work ethics:

1. Το πλάνo, γιατί ο στόχος χωρίς σωστό πλάνο είναι απλά ευχή

2. Η επιμονή να μην τα παρατάς, ακόμα και αν όλα γύρω σου φωνάζουν παράτα τα.

3. Η προσοχή στην λεπτομέρεια, όχι η εμμονή στην τελειότητα

4. Η σωστή προετοιμασία, να έχεις το πλάνο σου και να είσαι στην ώρα σου

5. Να δίνεις πάντα το 110% και να προσπαθείς να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου κάθε μέρα

6. Να κάνεις πάντα το extra mile, όταν οι άλλοι κάνουν ότι μπορούν εσύ κάνε ό,τι χρειάζεται

7. Σωστή διαχείριση χρόνου, δώσε αρμοδιότητες, βάλε όρια και τρέξε το πλάνο σου

8. Προστάτευε την διάθεση σου από τις αποτυχίες, τις κακές μέρες, τους αρνητικούς και τοξικούς ανθρώπους.

9. Να είσαι ομαδικός παίκτης, μόνος σου μπορεί να φτάσεις γρηγορότερα αλλά με την σωστή ομάδα φτάνεις πιο μακριά

10. Να έχεις αυτοπεποίθηση και τον αέρα του νικητή. Πίστεψε πως θα τα καταφέρεις έχεις ήδη διασχίσει τον μισό δρόμο.

Το όραμα. Το γιατί σου, ο στόχος πίσω από το στόχο. Οι στόχοι είναι τα σημάδια που βάζεις για να σε οδηγήσουν στο όραμα σου. Είναι αυτό που θέλεις να είσαι μετά από 10 ή 20 χρόνια και όσα θέλεις να έχεις δημιουργήσει. Το σημάδι σου στην κοινωνία. Το όραμα σε κατατάσει στους game changers και σε αυτούς που πετυχαίνουν όσα οι άλλοι θεωρούν αδύνατον. Αδύνατον εξάλλου είναι ό,τι δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Όμως, ό,τι μπορεις να φανταστεις ειναι πραγματικο και αυτό είναι το όραμα σου.

Όταν μιλάμε για high performance, η γνώμη της πλειοψηφίας είναι λάθος. Γιατί να ακούς την γνώμη του 97% και να κάνεις όσα κάνουν αυτοί, ενώ θέλεις να ανήκεις στο 3%?

Κλείνοντας, έχουμε καλά και κακά νέα.

Τα κακά νέα είναι πως μόλις 3 στους 100 ανθρώπους καταφέρνουν να πετυχαίνουν το high performance.

Τα καλά νέα είναι πως όποιος εφαρμόσει τα παραπάνω μπορεί να εξασφαλίσει την θέση του.

Αν είσαι έτοιμος να σπάσεις τα standards του κλάδου σου, να δουλέψεις σκληρά, να σκεφτείς έξω από το “κουτί” και να κάνεις τα απλά καθημερινά πράγματα, ασυνήθιστα καλά, τότε έχεις μεγάλες πιθανότητες να φτάσεις στην κορυφή.

Ο τρόπος για να αναπτυχθείς μέσα στην κρίση λοιπόν, είναι να ξεχωρίσεις, να δώσεις το κάτι παραπάνω, να γίνεις αυθεντία στον κλάδο σου ώστε μέσα από την κρίση τους, οι πελάτες, το κοινό και οι συνεργάτες σου, να σε κρίνουν και να σε διαλέγουν κάθε μέρα.

Μόνο εσύ μπορείς, αλλά δεν μπορείς μόνος.

Το τελευταίο 6μηνο της πανδημίας επικοινώνησαν μαζί μας πάνω από 400 επιχειρήσεις. Αξιολογήσαμε τις ανάγκες τους και επιλέξαμε να βοηθήσουμε 87 επιχειρήσεις, νέους πελάτες, μαζί με τους υπάρχοντες, ώστε να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν. Έχουμε τον τρόπο αν είσαι διατεθειμένος να κάνεις τα παραπάνω να βοηθήσουμε και εσένα ώστε να περάσεις σε αυτό το 3%. Αν είσαι αποφασισμένος να ξεχωρίσεις, τότε είμαστε έτοιμοι να πάρουμε την επιτυχία σου πολύ προσωπικά.

Επικοινώνησε μαζί μας και δες και εσύ την επιχείρηση σου να μεγαλώνει!

2 Comments

NIcolas Vassiliou 24 December 2020 at 14:07 - Reply

Με ενδειαφερει μια συναντηση η επικοινωνια οριοθετησης νεοφυους επιχειρηματικης ιδεας.

Βασίλειος Καψάλης 16 February 2021 at 12:29 - Reply

Καλημέρα.Καλλιεργω παράγω και μεταποιω Βιολογικό Ελληνικό τσάι του βουνού (μοναδική ποικιλία). Πρόκειται για Παγωμένο ρόφημα σε γυάλινη συσκευασία 250ml Χωρίς ζάχαρη.

Leave a Comment