Logo
ΠΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΟΥ?
17 Apr 2020

ΠΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΟΥ?

Post by Mara Venieri

Έχεις μια φανταστική ιδέα και ήρθε η μεγάλη ώρα να προχωρήσεις στην υλοποίηση της! Από την θεωρία στην πράξη αυτό που χρειάζεσαι είναι λεφτά. Πόσα λεφτά όμως χρειάζεται να επενδύσεις για να γίνει η επιχειρηματική σου ιδέα, πραγματικότητα

Θα το μάθεις μέχρι να τελειώσεις την ανάγνωση του άρθρου. Αρχικά άνοιξε ένα αρχείο excel ή πάρε χαρτί και στυλό και κατέγραψε όσο πιο αναλυτικά τα κόστη που θα προκύψουν για να μάθεις τα χρήματα που χρειάζεται να επενδύσεις. Δεν μπορείς να ξεκινήσεις την επιχείρηση σου χωρίς λεφτά, μπορείς όμως να την ξεκινήσεις με ελάχιστο κεφάλαιο έχοντας κάνει ένα υπεραναλυτικό πλάνο.

 

Μάθε πόσα λεφτά χρειάζεσαι! 

Επαγγελματικός χώρος:

Το κόστος για το ενοίκιο και η προκαταβολή ενοικίου είναι τα πρώτα κόστη, καλό θα είναι όμως να έχεις υπολογίσει επιπλέον το ενοίκιο των 2 επόμενων μηνών στο αρχικό κόστος. (Όταν έχεις ρευστότητα μπορείς να προπληρώσεις έναν ολόκληρο χρόνο διαπραγματεύοντας την μείωση της τιμής και να πετύχεις καλύτερο μίσθωμα). Επίσης, θα πρέπει να υπολογίσεις τα κόστη της πυρασφάλειας, το κόστος του μηχανικού και της αδειοδότησης αν το απαιτεί η φύση της δραστηριότητας σου.

Επισκευές χώρου:

Αν δεν προσλάβεις κάποιον ειδικό, κάνε μια λεπτομερέστατη μελέτη και καταγραφή των εργασιών και των αντικειμένων που θα χρειαστεί να αγοράσεις, καθώς επίσης το κόστος των ημερομισθίων και των υλικών. Είναι σημαντικό να σημειώσεις ακόμα και τον διακόπτη που χρειάζεσαι καθώς και την αμοιβή του τεχνίτη που θα τον συνδέσει. Οι καταγραφές των μικροεξόδων θα σε προστατέψουν, καθώς αν τα αθροίσεις θα διαπιστώσεις ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.

Εξοπλισμός:

Είτε αφορά ειδικά μηχανήματα είτε έναν απλό υπολογιστή, ξεκίνα με μια εκτενή έρευνα αναζητώντας την καλύτερη λύση. Η φθηνή επιλογή συνήθως δεν είναι μια καλή επιλογή. Εξέτασε την τιμή, την χρήση και την διάρκεια του προϊόντος πριν προβείς στην αγορά.

Προμήθειες:

Όποιο και να είναι το είδος της επιχείρησης σου, είτε πρόκειται για αρχιτεκτονικό γραφείο, εστιατόριο, ή μονάδα μεταποίησης θα χρειαστείς προμήθειες. Αναζήτησε λύσεις που αφορούν επαγγελματίες και χονδρική αγορά και με όλα τα απαραίτητα για να ξεκινήσεις!

Σύσταση εταιρείας:

Υπολόγισε την αμοιβή του λογιστή και του δικηγόρου καθώς και τα παράβολα που θα χρειαστεί να πληρώσεις. Ο λογιστής σου είναι ο βασικός συνεργάτης σου γι αυτό σιγουρέψου ότι έχει κατανοήσει τις σκέψεις σου και βεβαιώσου ότι μπορείτε να προχωρήσετε μαζί. Χρειάζεται να στήσεις την επιχείρηση σου σωστά από την αρχή και να οργανώσεις το πλάνο σου. Σε άλλη περίπτωση θα χάσεις χρήματα και χρόνο. Κατέγραψε επίσης τα κόστη που θα χρειαστεί να πληρώσεις τον επόμενο μήνα. Είναι σημαντικό να κατανοήσεις πλήρως τις υποχρεώσεις σου ως προς το κράτος και την εφορία καθώς και τον τρόπο που τηρείς τα βιβλία σου.

Marketing:

Η κατασκευή ενός website, ο σχεδιασμός και η εκτύπωση των business cards, τα φυλλάδια, η διαφήμιση στον τοπικό τύπο, τα social media και κάθε μορφή έντυπης ή ηλεκτρονικής διαφήμισης χρειάζονται διαφημιστικό budget. Σκέψου που βρίσκεται το κοινό σου (ηλικιακά, από άποψη ενδιαφερόντων κλτ) και διαφημίσου εκεί που θα τους συναντήσεις! Μην ξεχνάς να υπολογίσεις αφενός το κόστος για την παραγωγή του διαφημιστικού υλικού και αφετέρου τα χρήματα που θα επενδύσεις για να το προωθήσεις. Μην ξεχνάς πως οι πωλήσεις σου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το marketing και μην παραμελήσεις να δώσεις την πρέπουσα σημασία στο διαφημιστικό κόστος.

Κόστος προσωπικού:

Συγκέντρωσε τα κόστη σε έναν αναλυτικό πίνακα για όλο το έτος ώστε να γνωρίζεις ακριβώς τα εργατικά κόστη. Το κόστος του υπαλλήλου, οι ασφαλιστικές εισφορές (του εργοδότη και του εργαζομένου), τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα. Μάθε από την αρχή τις υποχρεώσεις σου απέναντι στο κράτος και στους εργαζόμενους σου. Είναι πολύ σημαντικό να υπολογίσεις επιπλέον το ποσό που θα αμοίβεσαι εσύ από την επιχείρηση. Αν έχεις άλλους πόρους να καλύψεις τα έξοδα σου και έχεις αποφασίσει να μην πάρεις λεφτά από την εταιρεία μέχρι να φτάσει σε ένα σημείο που επιθυμείς είναι εντάξει, αλλά αν δεν έχεις άλλους πόρους και περιμένεις να καλύψεις τις προσωπικές σου ανάγκες από τα κέρδη της εταιρείας τότε πρέπει να καταγράψεις το ελάχιστο ποσό που μπορείς να πάρεις για να επιβιώσεις.

Έξοδα λειτουργίας για το πρώτο διάστημα

Ξεκινώντας την επιχείρηση σου πρέπει να είσαι αφοσιωμένος στην δημιουργία κέρδους, την απόκτηση πελατών, στην σχέση με τους προμηθευτές και στην αποτελεσματική διαχείριση. Γι’ αυτό, υπολόγισε όλα τα κόστη που θα χρειαστείς τουλάχιστον για τους 2 πρώτους μήνες για να μην έχεις το άγχος της επιβίωσης που μπορεί να σε οδηγήσει σε λάθος αποφάσεις και χειρισμούς.

Μια συμβουλή που θα σου χρειαστεί στην πορεία είναι να ξεχωρίσεις τα σταθερά, πάγια έξοδα από τα έξοδα που μεταβάλλονται αναλόγως τις πωλήσεις.

Πάγια έξοδα: Τα επαναλαμβανόμενα και σταθερά κόστη είναι τα πάγια έξοδα σου. Για παράδειγμα το ενοίκιο, οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας, το προσωπικό και όλα τα έξοδα που δεν μεταβάλλονται. 

Έξοδα που μεταβάλλονται: Αγορές προμηθειών, πρώτες ύλες, έκτακτο προσωπικό, εξωτερικοί συνεργάτες.

Με την παραπάνω λίστα μπορείς να έχεις μια πρώτη εικόνα για το budget που θα χρειαστείς για να ξεκινήσεις την επιχείρηση σου. Οι αριθμοί σου λένε πάντα την αλήθεια, διότι όσο αισιόδοξο πλάνο και να έχεις θα πρέπει να είσαι σίγουρος πως θα αντέξει η επιχείρηση σου οικονομικά για να το πετύχεις. Φτιάξε το αρχείο σου γιατί ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις αυτό που πάντα ονειρευόσουν!

0 Comments

Leave a Comment