Logo
ΨΗΦΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18 Apr 2021

ΨΗΦΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Post by Mara Venieri

Τι είναι η ψηφιακή οικονομία : 

Η ψηφιακή οικονομία ή νέα οικονομία είναι το αποτέλεσμα του συνόλου των τεχνολογικών μέσων, των ψηφιακών εργαλείων και των σύγχρονων τρόπων που χρησιμοποιούμε ώστε να ολοκληρώσουμε εργασίες που παράγουν χρήμα. Με απλά λόγια είναι η οικονομία που περιστρέφεται γύρω από το internet.

Πώς δημιουργήθηκε?

Με τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή! Είτε μας αρέσει και συμφωνούμε, είτε όχι, η ψηφιακή εποχή δεν αποτελεί επιλογή αλλά μονόδρομο. Ένα πολύ μεγάλο μέρος της καθημερινότητας έχει ήδη διαμορφωθεί διαφορετικά. Το γεγονός ότι είμαστε μέσα στο σπίτι μας και συνεχίζουμε να εκπαιδευόμαστε, να καταναλώνουμε, να εργαζόμαστε και να συνεχίζουμε τη ζωή μας με έναν καινούριο και ψηφιακό τρόπο σημαίνει πως πλέον ζούμε ήδη στην digital εποχή!

Η ψηφιακή οικονομία στην επιχειρηματικότητα.

Η digital οικονομία δημιουργεί ευκαιρίες, όπως η αύξηση του πελατολογίου και η ψηφιακή επέκταση της επιχείρησης σου πέρα από τα στενά γεωγραφικά όρια. Η ψηφιακή οικονομία είναι παγκόσμια. Η επιχείρηση παύει να είναι στατική και τοπική και της ανοίγονται ευκαιρίες στην ευρύτερη αγορά μέσω του internet. H απόσταση ανάμεσα σε σένα και στον πελάτη σου είναι ένα κλικ.

Αν σκέφτεσαι πως μπορεί η καθημερινότητα μας να είναι ίδια ξανά, τότε σκέψου αν θα μπορούσες να φανταστείς την ζωή σου χωρίς κινητό ή χωρίς facebook

Η ψηφιακή οικονομία καταργεί τους περιορισμούς.

Σηματοδοτεί την γεωγραφική επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων χωρίς περιορισμούς. Το φάσμα εφαρμογής είναι εκτεταμένο. Δεν αφορά μόνο ψηφιακά προϊόντα ή υπηρεσίες. Αφορά προϊόντα, υπηρεσίες ή εμπειρίες που μπορούν να προβληθούν, να πουληθούν, ή να υλοποιηθούν μέσα από τα ψηφιακά εργαλεία.

Η ψηφιακή οικονομία στην πράξη:

Κάποια από τα παραδείγματα της ψηφιακής οικονομίας είναι εταιρείες όπως το Facebook, η Amazon, η Uber, το Zoom, η Airbnb, ή πιο ελληνικά το Skrοutz, το e-food κτλ. Ποιά είναι τα κοινά τους σημεία? Στην ψηφιακή οικονομία συνδυάζονται οι παραδοσιακές ανάγκες με ένα σύγχρονο τρόπο κάλυψης. Οι αγορές, η μεταφορά, η διαμονή και η επικοινωνία με έναν ευκολότερο, γρηγορότερο και digital τρόπο

Ψηφιακή Οικονομία VS Παραδοσιακή Οικονομία

Σκέψου μια μέρα ο κόσμος που γνωρίζουμε και ζούμε να άλλαζε. Να εργαζόμασταν με διαφορετικό τρόπο, να μην αγοράζαμε και να μην ψωνίζαμε όπως πριν, τα παιδιά να παρακολουθούσαν τα μαθήματα εκτός σχολείο, εμείς να σταματούσαμε να ταξιδεύουμε και να ζούσαμε εντελώς διαφορετικά. Και κάπως αφού τα παραπάνω ήδη συμβαίνουν, η παραδοσιακή καθημερινότητα μας να γίνεται πλέον ψηφιακή. Στην ψηφιακή οικονομία συνεχίζουμε να παράγουμε και να καταναλώνουμε για τον ίδιο σκοπό με διαφορετικό τρόπο.

Αλλάζοντας τον τρόπο που κοιτάς τα πράγματα, τα πράγματα που κοιτάς αλλάζουν.

Τι προσφέρει η ψηφιακή οικονομία και η ψηφιακή μεταμόρφωση στις επιχειρήσεις?

1. Ευκολότερο τρόπο σχεδιασμού και υλοποίησης των δραστηριοτήτων. Οι εργασίες μπορούν να γίνονται με διαφορετικό και ευκολότερο τρόπο, πιο αποτελεσματικά και οικονομικά.

2. Αυτοματοποιημένες διαδικασίες. Αυτό σημαίνει πως μπορούν περισσότεροι άνθρωποι να δέχονται υπηρεσίες, την ίδια ώρα, με χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους

3. Μείωση διοικητικών εξόδων και λειτουργικού κόστους.

4. Δεν υπάρχουν γεωγραφικά όρια. Οι υπηρεσίες μπορούν να παρέχονται στο διπλανό σπίτι ή στην διπλανή ήπειρο μέσω internet.

5. H αγορά γίνεται παγκόσμια. Τα προϊόντα που αναζητάς και πουλάς, βρίσκονται στο ράφι της παγκόσμιας υπεραγοράς.

6. Οι δυνητικοί πελάτες σου πολλαπλασιάζονται. Δεν χρειάζεται να παρέχεις την υπηρεσία σου σε κάποιον που μένει στην ίδια πόλη με σένα. Ούτε καν στην ίδια χώρα. Με την online παρουσία σου μπορείς να κερδίζεις τους πελάτες σου μέσα από την οθόνη του υπολογιστή σου και το γραφείο σου να έχει θέα όλο τον κόσμο. 

Στην ψηφιακή οικονομία το νόμισμα είναι η προσοχή!

Στο νέο ψηφιακό κόσμο το internet είναι πλέον το εργαλείο εκπαίδευσης, αγορών, εργασίας, διασκέδασης και επικοινωνίας. Τα social media είναι το σημείο συνάντησης των πελατών, των συνεργατών και των ανταγωνιστών σου. Για να ξεχωρίσεις, πρέπει να τραβήξεις την προσοχή. Χρειάζεται όχι απλά να είσαι εκεί, αλλά να στρέψεις τα flash πάνω σου

To digital transformation είναι το όχημα της digital οικονομίας

Επιβιβάσου το συντομότερο για να κερδίσεις μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς. Αν το αξιοποιήσεις σωστά μπορείς να εξασφαλίσεις εξυπνότερα, γρηγορότερα και ευκολότερα μια ισχυρή και ηγετική θέση στην νέα ψηφιακή οικονομία.  Στο παγκοσμιοποιημένο και ανταγωνιστικό περιβάλλον χρειάζεται μια δυνατή ψηφιακή στρατηγική για να επιβιώσεις και να μεγαλώσεις.

Η επόμενη μέρα είναι digital!

Στηρίζεται στην τεχνολογία, στην μελέτη των νέων δεδομένων και στην προσαρμογή. Το facebook και η google δεν άλλαξε απλά τον τρόπο που επιβιώνουν και αναπτύσσονται οι επιχειρήσεις. Άλλαξε τον τρόπο που γίνονται οι δουλειές.

Η ψηφιακή οικονομία δίνει μια ευκαιρία στην επιχείρηση σου να αναρωτηθείς τι θα μπορούσες να κάνεις καλύτερα. Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση και συγχρόνως η μεγαλύτερη ευκαιρία των τελευταίων ετών.

www.καλωσήρθατε_στη_νέα_οικονομία.2021

0 Comments

Leave a Comment