Logo
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΣΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ “ΟΔΥΣΣΕΙΑ”
19 Apr 2021

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΣΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ “ΟΔΥΣΣΕΙΑ”

Post by Mara Venieri

Η επέκταση της επιχείρησης σου στο εξωτερικό είναι μια περιπέτεια! Μπορείς να διαλέξεις: τρομακτική ή διασκεδαστική? Εμείς θα σε εξοπλίσουμε με ό,τι χρειάζεσαι για να φτάσεις εξυπνότερα, γρηγορότερα και με ασφάλεια στον προορισμό σου!

Με πρακτικές συμβουλές και σύγχρονα εργαλεία, δημιουργούμε τον χάρτη και την διαδρομή, για να μην γίνει το εγχείρημα σου στο εξωτερικό “Οδύσσεια”!

Πως σε 4 βήματα μπορείς να φτάσεις στην δική σου Ιθάκη?

Σου παραθέτουμε τα βήματα για να ξεκινήσεις τις εξαγωγές σου με ασφάλεια και νομιμότητα καθώς και να απολαύσεις την κερδοφορία σου πιο γρήγορα.

Βήμα 1: Διαλέγοντας προορισμό

Τα κριτήρια που πρέπει να λάβεις υπόψιν σου είναι:

1. Η γλώσσα. Να μπορείς να επικοινωνήσεις. Είτε αφορά γραπτή είτε προφορική επικοινωνία είναι σημαντικό να μπορείς να επικοινωνήσεις στην γλώσσα της χώρας που θέλεις να αναπτυχθείς.

2. Η νοοτροπία. Να αντιλαμβάνεσαι τις βασικές αξίες τους, τον τρόπο ζωής, τα ήθη και τα έθιμα.

3. Οι δεσμοί που έχεις με την χώρα. Αν γνωρίζεις την κουλτούρα τους, αν έχεις σπουδάσει ή έχεις ζήσει εκεί.

Το να έχεις συγγενείς ή φίλους σε μια χώρα και να στηριχθείς σε αυτούς για να προωθήσουν το προϊόν σου ή την υπηρεσία σου συνήθως δεν έχει καλά αποτελέσματα. Μπορείς να στηριχθείς στο να σε φιλοξενήσουν, να σου δώσουν κάποιες κατευθύνσεις εφόσον γνωρίζουν την αγορά ή τις περιοχές αλλά καλύτερα να μείνεις σε αυτά. 

Βήμα 2: Γνωρίζοντας το επιχειρηματικό πλαίσιο

Είναι πολύ σημαντικό να φροντίσεις να μάθεις το επιχειρηματικό πλαίσιο της χώρας που θα δραστηριοποιηθείς. Να γνωρίζεις την εταιρική μορφή της εταιρείας που θα δημιουργήσεις, την εταιρική φορολογία, τους συντελεστές ΦΠΑ, την διαδικασία εκτελωνισμού και όλες τις διαδικασίες που διέπουν το εταιρικό πλαίσιο της χώρας που θα αποφασίσεις να δραστηριοποιηθείς. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γραφείο που θα απευθυνθείς να είναι εξειδικευμένο

Για παράδειγμα στο δικό μας γραφείο, στην UK Business Consulting, αναλαμβάνουμε με ιδιαίτερη εξειδίκευση και εμπειρία 40 ετών την έναρξη και την ανάπτυξη εταιρειών ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων στην βρετανική αγορά. Θα πρέπει, αναλόγως την χώρα που θα απευθυνθείς, να αναζητήσεις τους κατάλληλους και εξειδικευμένους συνεργάτες.

Βήμα 3: Προετοιμασία

Χρειάζεσαι μια περίοδο προετοιμασίας για να κάνεις το launch στη νέα αγορά. Σε αυτό το σημείο πρέπει να ολοκληρώσεις την σύσταση της εταιρείας σου, να έχεις επιλέξει συνεργάτες για τη λογιστική και νομική υποστήριξη, να έχεις δρομολογήσει την διευθέτηση της μεταφοράς και αποθήκευσης των προϊόντων καθώς και τον εκτελωνισμό, να έχεις συγκεντρώσει τις επαφές των πιθανών συνεργατών, προμηθευτών και πελατών και φυσικά να έχεις ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της στρατηγικής, την κατασκευή ή αναπροσαρμογή του website σου και την digital εικόνα και παρουσία της εταιρείας σου στα social media. Χρειάζεσαι κατά μέσο όρο 4 – 6 μήνες για αυτό το βήμα και όσο πιο σωστά γίνει τόσο πιο γερές και δυνατές βάσεις θα βάλεις για την επιχείρηση σου. 

Βήμα 4: Εκκίνηση

Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που ξεκινάνε κατευθείαν από το βήμα 4. Προσωπικά έχω δει πολλούς επιχειρηματίες που -πριν να απευθυνθούν στο γραφείο μας- είχαν συστήσει την εταιρεία τους στο Λονδίνο, χωρίς να γνωρίζουν το πλαίσιο, τους νόμους, τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος και χωρίς να έχουν μια στρατηγική και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης. Αν δεν θέλεις το εγχείρημα σου στο εξωτερικό να γίνει Οδύσσεια, ακολούθησε τα 3 πρώτα βήματα για να βάλεις τα καλύτερα θεμέλια στη νέα σου αρχή. 

Το ταξίδι είναι μεγάλο. Η επέκταση στο εξωτερικό είναι ένα εγχείρημα που δεν επιτυγχάνεται σε μια μέρα.

Σε ποιους απευθύνεται αυτό το βήμα?

Η επέκταση στο εξωτερικό απευθύνεται σε φιλόδοξους επιχειρηματίες που ξεχωρίζουν για την στρατηγική, τις δεξιότητες και την επιμονή τους. Σε όσους θέλουν πάντα το “κάτι παραπάνω”. Σε αυτούς που σε κάθε πρόβλημα βλέπουν μια λύση και σε κάθε πρόκληση και δυσκολία βλέπουν την ευκαιρία. Στους πολυμήχανους και ευρηματικούς επιχειρηματίες που θέλουν να διασχίσουν ένα δυνατό επιχειρηματικό δρόμο με συγκινήσεις και επιτυχίες

Μπορεί το brand σου να βρεθεί στο ράφι της παγκόσμιας αγοράς χωρίς να περάσεις από χίλια κύματα! Ανακάλυψε πως μπορείς να πετύχεις χωρίς να ζήσεις μια Οδύσσεια!

Covid-19 και Brexit: Οι σύγχρονες Σκύλλα και Χάρυβδη

Εμπόδιο ή ευκαιρία? Αρκετοί χαρακτηρίζουν αυτήν την περίοδο ως την μεγαλύτερη ευκαιρία των τελευταίων ετών. Η αγορά ανασυγκροτείται, η τράπουλα ξανά μοιράζεται, η πίτα κόβεται και πάλι. Όπως και να το παρουσιάσουμε, το αποτέλεσμα είναι ότι αυτή η εποχή λειτουργεί ως επιταχυντής. Στις εποχές αυτές που οι αλλαγές συμβαίνουν αστραπιαία, αυτός που κερδίζει, δεν είναι ο πλουσιότερος, ο δυνατότερος ή ο πιο μεγάλος. Κερδίζει αυτός που αντιλαμβάνεται την αλλαγή και προσαρμόζεται

Το Brexit ξεκαθάρισε την αγορά. “Ελευθέρωσε” χώρο για τις υγιείς επιχειρήσεις. Έκλεισε την πόρτα στις εταιρείες που δεν πληρούσαν όλες τις προδιαγραφές για να εξάγουν, αλλά ήταν εύκολο λόγω των οδηγιών της ενιαίας αγοράς. Όσο το επίπεδο δυσκολίας ανεβαίνει τόσο μπορούν να συνεχίσουν όσοι είναι πραγματικά ικανοί.

Η πανδημία άλλαξε τις καθημερινές συνήθειες και τον τρόπο που λειτουργούν και αναπτύσσονται οι επιχειρήσεις. Όποιο και αν είναι το είδος της επιχείρησης σου, πλέον είναι digital! Η επέκταση σε νέα αγορά είναι ευκολότερη γιατί δεν χρειάζονται: Προσωπικά ραντεβού, επαναλαμβανόμενα επαγγελματικά ταξίδια, φυσική παρουσία με γραφεία και προσωπικό, πολυδάπανες και εξαντλητικές εκθέσεις και συναντήσεις. Σχεδιάζοντας μια digital στρατηγική μπορείς να αναπτυχθείς σε μια νέα αγορά γρηγορότερα και οικονομικότερα.

Κλείσε τα αυτιά σου στις Σειρήνες!

Πίστεψε πως θα τα καταφέρεις και είσαι ήδη στην μέση της διαδρομής! Κλείσε τα αυτιά σου στις μοντέρνες “Σειρήνες” και σε όσους πιστεύουν πως δεν μπορείς να τα καταφέρεις και πως πρέπει να περιμένεις ή να αναβάλλεις το εγχείρημα σου. 

Στην σύγχρονη Οδύσσεια δεν μπορείς να είσαι ο ΚΑΝΕΝΑΣ.

Για να σε εμπιστευτούν οι νέοι πελάτες χρειάζεται πρώτα να σε γνωρίσουν και να σε συμπαθήσουν. Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας. Και δεν μπορείς να το πετύχεις αν είσαι ο κανένας. Χρειάζεται να μπορείς να ξεχωρίσεις για να κερδίσεις μια νέα αγορά. Επένδυσε στο brand awareness της εταιρείας σου και στο personal brand σου για να σε γνωρίσει και να νιώσει οικεία το κοινό που απευθύνεσαι.

Πως θα το πετύχεις?

Όσοι οι άλλοι περιμένουν τις εκθέσεις για να δειγματίσουν τα προϊόντα τους εσύ επένδυσε στο email marketing και κάνε επαφές με τους υποψήφιους συνεργάτες και πελάτες. Όσοι οι άλλοι περιμένουν την άρση του lockdown για να κάνουν προσωπικές συναντήσεις εσύ αφιέρωσε χρόνο στις διαδικτυακές συναντήσεις κερδίζοντας έδαφος και χτίζοντας σχέσεις. Όσο οι άλλοι αφιερώνουν χρόνο στο netflix, στον κήπο, στην μαγειρική εσύ ανακάλυψε τρόπους να βελτιώσεις το brand σου κάνοντας το πιο δυνατό και ανέβασε τα standards σου κάνοντας το level up στις δεξιότητες σου. Σχεδίασε μια digital στρατηγική και πιάσε στον ύπνο τους ανταγωνιστές σου!

Τι πρέπει να προσέξεις?

Ο πιο συχνός λόγος αποτυχίας μιας προσπάθειας στο εξωτερικό είναι η έλλειψη ενός ισχυρού σημείου διαφοροποίησης. Μην κάνεις το βήμα αν η επιχείρηση σου είναι “μια από τα ίδια”. Μην στηριχτείς ότι το λάδι σου έχει εξαιρετική ποιότητα ή ότι το μέλι σου είναι αγνό. Αυτός μπορεί να ήταν λόγος εξαγωγών το 1950 αλλά στην εποχή των social media και της υπερπληροφόρησης αν δεν έχεις ένα δυνατό σημείο διαφοροποίησης τότε δεν μπορείς να κερδίσεις την προσοχή των υποψήφιων πελατών σου. 

Ανακάλυψε ή δημιούργησε το σημείο που σε διαφοροποιεί, το δυνατό σου σημείο και φρόντισε να το προβάλλεις με σωστό και επαγγελματικό τρόπο. Αναρωτήσου ποια είναι η ταυτότητα σου? Έχει προσωπικότητα το προϊόν σου? Ποιος είναι ο λόγος που σε προτιμούν οι πελάτες σου? 

Τονίζοντας την “προσωπικότητα” της υπηρεσίας ή του προϊόντος και προβάλλοντας τα χαρακτηριστικά του, καταφέρνεις να ελκύσεις τους πελάτες και συνεργάτες που θέλεις και αυξάνεις τις πιθανότητες να θέλουν να δουλέψουν μαζί σου.

Πολλές φορές η σκοτεινότερη ώρα είναι πριν την αυγή. Σαφώς και η αναγνώριση της εταιρείας σου στο εξωτερικό δεν θα συμβεί εν μια νυκτί, ούτε σε λίγες εβδομάδες. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και επένδυση για να κερδίσεις ένα κομμάτι της αγοράς που ανήκει σε κάποιον άλλον και να αναπτυχθείς. Όπως έλεγε και η Margaret Thatcher, κάποιες μάχες χρειάζεται να τις δώσεις περισσότερες από μια φορά για να τις κερδίσεις.

❝Ο θαρραλέος άνθρωπος υπερτερεί σε όλα.❞ – Οδύσσεια

PS. Αν η δική σου Ιθάκη είναι το Λονδίνο, είσαι τυχερός γιατί μπορούμε να σε βοηθήσουμε και να περπατήσουμε μαζί την διαδρομή της επιτυχίας. Όσες περισσότερες φορές κάνεις το ταξίδι, τόσο πιο πολύ το μαθαίνεις και μέσα από την εμπειρία μας μπορείς να “κόψεις δρόμο”, να προφυλαχτείς από τις παγίδες και να δεις τα “αξιοθέατα” της διαδρομής γρηγορότερα και με ασφάλεια. 

0 Comments

Leave a Comment