Logo
ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ
17 Jun 2020

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Post by Mara Venieri

Αναρωτιέστε και εσείς ποιό είναι το μεγαλύτερο μυστικό των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο? Πως και γιατί οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι? Πως πολλαπλασιάζουν τα λεφτά τους? Η απάντηση είναι εδώ:

Η δημιουργία πολλαπλών πηγών εσόδων. 

Η διασπορά του κεφαλαίου και οι επενδύσεις σε διαφορετικούς τομείς είναι ο γρηγορότερος και ασφαλέστερος τρόπος για να αυξήσετε τα κέρδη σας και να επεκτείνετε την επιχειρηματική σας δραστηριότητα.

Σκεφτείτε ένα τραπεζάκι. Στηρίζεται σε 4 πόδια. Και τώρα σκεφτείτε την επιχειρηματική σας δραστηριότητα. Σε πόσες πηγές εσόδων στηρίζεται;

Σύμφωνα με έρευνες οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχουν τουλάχιστον 7 πηγές εσόδων. Εσείς? Δείτε τον πλήρη οδηγό για την επέκταση της επιχειρηματικής σας δραστηριότητας σε μια νέα αγορά και μάθετε τα μυστικά και τον τρόπο των ανθρώπων που το πέτυχαν.

Επέκταση σε νέα αγορά

Πως, πότε, γιατί.

Πως:

Υπάρχουν 3 διαφορετικοί τρόποι για να επεκταθείτε σε νέες αγορές, όσο αφορά το προϊόν ή την υπηρεσία σας:

 1. Να προσφέρετε ακριβώς τις ίδιες υπηρεσίες ή τα ίδια προϊόντα
 2. Να προσαρμόσετε τα προϊόντα σας ή τις υπηρεσίες σας στις απαιτήσεις της νέας αγοράς
 3. Να δημιουργήσετε ένα νέο προϊόν ή μια ολοκληρωτικά νέα υπηρεσία για το νέο σας market.

Πότε:

Πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος για να επεκταθείτε? Για να εξερευνήσετε το παγκόσμιο επιχειρείν? Ο κατάλληλος χρόνος είναι τώρα. Αν περιμένετε την τέλεια στιγμή ώστε όλες οι συνθήκες να είναι ιδανικές, τότε θα περιμένετε για πάντα. Πρέπει να ξεκινήσετε τεστάροντας τη νέα αγορά, να δοκιμάσετε, να πειραματιστείτε και αν χρειάζεται να αναπροσαρμόσετε τα δεδομένα ώστε να γίνει κερδοφόρο το εγχείρημα σας. Στο basket λένε πως χάνεις το 100% των βολών που δεν προσπαθείς να σουτάρεις. Στις επιχειρήσεις λέμε πως για κάθε 10 επιχειρηματίες που σκέφτονται την επέκταση, υπάρχει ένας αποφασισμένος και τολμηρός που “σουτάρει” και την πραγματοποιεί.

Γιατί:

Γιατί να ρισκάρετε αυτά που έχετε για να επεκταθείτε? Οι απαισιόδοξοι και όσοι επιχειρηματίες βλέπουν μόνο το σήμερα σκέφτονται, “και αν κάτι δεν πάει καλά, τι θα συμβεί?” Την ώρα που οι διορατικοί επιχειρηματίες και αυτοί που είναι αποφασισμένοι να πετύχουν επενδύοντας στο αύριο σκέφτονται “πώς θα το κάνουμε να συμβεί και να πετύχει?”

Mε την επέκταση σε νέες αγορές πετυχαίνετε τα παρακάτω:

 • Πετυχαίνετε την αύξηση των πωλήσεων και την ανάπτυξη του κύκλου εργασιών σας
 • Αποκτάτε ισχυρότερο διαπραγματευτικό δικαίωμα
 • Μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε εσωτερικά κεφάλαια για εσωτερικό δανεισμό
 • Δεν εξαρτάστε από μια κατάσταση, μια συγκυρία, μια χώρα ή μια απόφαση
 • Αν ένα εγχείρημα σας δεν πάει καλά τότε μπορείτε να στηριχθείτε στα υπόλοιπα
 • Αυξάνετε την αναγνωρισιμότητα, επεκτείνετε την φήμη σας και το brand awareness 
 • Μεγιστοποιείτε το μερίδιο της αγοράς σας και εισέρχεστε στη διεθνή επιχειρηματικότητα
 • Αποκτάτε περισσότερο σεβασμό και ισχυρή ηγετική ανταγωνιστική θέση σε ελκυστικές αγορές  
 • Αναπτύσσετε την κερδοφορία σας και αναπτύσσετε πολλαπλά κανάλια πώλησης
 • Ισχυροποιείτε την θέση σας στην αγορά
 • Μειώνετε την εξάρτηση από τους προμηθευτές
 • Προσφέρετε μεγαλύτερες ευκαιρίες εξέλιξης και απασχόλησης στα στελέχη σας
 • Σας προσεγγίζουν ικανά και ταλαντούχα στελέχη της αγοράς γιατί όλοι θέλουν να εργάζονται με τους πετυχημένους.

Διαβάζοντας τα παραπάνω, αν ανήκετε στους διορατικούς και φιλόδοξους επιχειρηματίες που είναι έτοιμοι να πάρουν την απόφαση, νιώθετε ένα φτερούγισμα και φαντάζεστε ήδη την επιχείρηση σας στο εξωτερικό. Σε μια δεύτερη ανάλυση όμως περνά από το μυαλό σας η σκέψη “είναι τώρα καιρός για επέκταση?” Και αν δεν το σκεφτείτε εσείς, σίγουρα θα σας το ρωτήσουν άλλοι.

Ε λοιπόν ναι! Τώρα είναι ο καιρός για επέκταση, τώρα είναι η ώρα για να μεγαλώσετε και άλλο την επιχείρηση σας! Για να επιβιώσεις πρέπει να μεγαλώσεις! Όταν η οικονομία συρρικνώνεται όσοι τολμούν να επεκταθούν είναι αυτοί που τα καταφέρνουν και μόλις η οικονομία επεκταθεί ξανά, αυτοί βρίσκονται ήδη εκεί, έχοντας κερδίσει ένα σημαντικό μερίδιο στην αγορά.

Για να επεκταθείς χρειάζεσαι χρήματα, προσπάθεια, χρόνο, θετική σκέψη και σωστούς ανθρώπους. 

Ο τρόπος.

Ποια είναι τα βήματα για να προσελκύσεις, να προσεγγίσεις και τελικά να πουλήσεις σε μια νέα αγορά? Πώς διεισδύεις στη νέα αγορά?

Βήμα 1ο: Αναγνώρισε το κοινό που θέλεις να προσεγγίσεις

Εφόσον έχεις ήδη αποφασίσει αν το προϊόν ή η υπηρεσία σου θα είναι ίδια, ελαφρώς αλλαγμένα, προσαρμοσμένα στις νέες απαιτήσεις, ή εντελώς καινούρια, τότε ήρθε η ώρα να χαράξεις την στρατηγική σου. 

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι πελάτες σου και με ποιον τρόπο θα τους προσεγγίσεις? Ποιο είναι το κοινό που θέλεις να απευθυνθείς?

Έχεις 3 επιλογές:

 1. B2B (δηλαδή σε επιχειρήσεις)
 2. B2C (δηλαδή σε ιδιώτες)
 3. Και στα δύο, μπορείς να απευθύνεσαι συγχρόνως και σε ιδιώτες και στις επιχειρήσεις. 

Επιπλέον πρέπει να ξεχωρίσεις το κοινό σου βάσει δημογραφικών στοιχείων, καταναλωτικών συμπεριφορών και συνηθειών.

Μη νομίζεις πως αν επιλέξεις όλους τους παραπάνω συνδυασμούς θα έχεις μεγαλύτερα οφέλη. Στην πραγματικότητα, όσο πιο συγκεκριμένο είναι το κοινό σου τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας έχεις. Και εκεί ακριβώς είναι που χρειάζεσαι την βοήθεια ενός ειδικού, για να αναγνωρίσεις το κοινό που επιθυμείς να στοχεύσεις και να αποκτήσεις το κοινό που θέλεις, να δημιουργήσεις τις κατάλληλες ενέργειες marketing και να επενδυθεί το διαφημιστικό budget σωστά!

Η επέκταση της επιχείρησής σας σε άλλες χώρες δεν ήταν ποτέ πιο εύκολη, χάρη στην τεχνολογία και στην ψηφιακή διαφήμιση.

Επεκτείνοντας την δραστηριότητα σου σε μια νέα χώρα είναι πολύ πιθανό να αλλάξεις και τον τρόπο που παραδίδεις τα προϊόντα σου ή που παρέχεις τις υπηρεσίες σου. Για παράδειγμα, αν προσφέρεις συμβουλευτικές υπηρεσίες, αντί για προσωπικό ραντεβού θα διεξάγεις ένα online meeting, αντί για εβδομαδιαίες συναντήσεις, μπορείς να πραγματοποιείς τηλεφωνικά ραντεβού και να χρησιμοποιήσεις κάποιο software. Αν έχεις προϊόντα και θέλεις να επεκταθείς σε νέες αγορές προφανώς και δεν θα ανοίξεις ένα φυσικό κατάστημα για να τα προμηθεύονται οι πελάτες, ούτε θα νοικιάσεις μια αποθήκη και φυσικά δεν θα χρειαστεί να προσλάβεις προσωπικό. Μπορείς να απευθυνθείς σε μια από τις δεκάδες εταιρείες που αναλαμβάνουν να αποθηκεύσουν τα προϊόντα και να στέλνουν τις παραγγελίες διαχειρίζοντας από το άλφα μέχρι το ωμέγα την διαδικασία.

Βήμα 2: Σκιαγράφησε το προφίλ του υποψήφιου πελάτη σου

Μέχρι εδώ:

 1. Έχεις το προϊόν σου ή/και την υπηρεσία σου,
 2. Έχεις καθορίσει το target group σου
 3. Και ήρθε η ώρα να σκιαγραφήσεις το προφίλ του υποψήφιου πελάτη. 
 • Τι προβλήματα αντιμετωπίζει ο υποψήφιος πελάτης σου? Πως μπορείς να τους βοηθήσεις να τα λύσουν?
 • Ποια είναι τα δημογραφικά χαρακτηριστικά τους?
 • Που “συχνάζουν” οι δυνητικοί πελάτες σου? Σε ποια φυσικά ή διαδικτυακά μέρη μπορείς να τους βρεις?
 • Ποιες ανάγκες τους θα καλύψεις και με ποιο τρόπο?
 • Πώς θα επικοινωνήσεις το μήνυμα σου?
 • Ποιο είναι το σημείο διαφοροποίησης από τον ανταγωνισμό

Όσο πιο απλές και ολοκληρωμένες είναι οι απαντήσεις σας, τόσο πιο ξεκάθαρο είναι το πλάνο σου και τόσο μεγιστοποιείτε τις πιθανότητες να αποκτήσετε ένα κομμάτι στην αγορά. Μην ξεχνάτε για να διεισδύσετε σε μια αγορά χρειάζεται να “κλέψετε” τον χώρο από κάποιον άλλο. Μην περιμένετε να σας μάθουν οι πελάτες, επενδύστε στην διαφήμιση και κερδίστε πολύτιμο χρόνο.

Οι τομείς που έχουν μεγαλύτερη και γρηγορότερη επιστροφή της επένδυσης (ROI) είναι οι τομείς με την μεγαλύτερη ζήτηση και τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό. Γιατί?

 1. Ο πρώτος λόγος είναι επειδή υπάρχει πιστό και μεγάλο κοινό με σταθερές και επαναλαμβανόμενες πωλήσεις
 2. Ο δεύτερος λόγος γιατί μπορείς να μελετήσεις τον ανταγωνισμό και να τοποθετηθείς καλύτερα, αξιοποιώντας τα κενά και τις ελλείψεις των ανταγωνιστών σχεδιάζοντας μια ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη στρατηγική.

Φυσικά η λογιστική ομάδα είναι ο φύλακας άγγελος όλων των νέων εγχειρημάτων στο εξωτερικό, καθώς επίσης και η νομική υποστήριξη. Βεβαιωθείτε πως απευθύνεστε σε ένα λογιστικό γραφείο με φυσική παρουσία στην χώρα που σκοπεύετε να δραστηριοποιηθείτε, μιλάει την γλώσσα σας και έχει βοηθήσει και άλλους επιχειρηματίες με επιτυχία πριν από εσάς.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρηματίες που αποφασίζουν την επέκταση των δραστηριοτήτων τους, δεν είναι η διαφορά της κουλτούρας, της γλώσσας ή μια ενδεχόμενη αποτυχία. Είναι ο φόβος της επιτυχίας. Γιατί οι επιχειρηματίες που τα έχουν καταφέρει και έχουν επιβιώσει και κερδοφορήσει κατά την διάρκεια των σκληρών χρόνων στην Ελλάδα της κρίσης, γνωρίζουν πως αν επενδύσουν χρόνο και χρήμα στο νέο τους εγχείρημα θα τα καταφέρουν και τότε θα έρθει μια νέα μέρα, με περισσότερες υποχρεώσεις αλλά και μεγαλύτερη ικανοποίηση. Μια μέρα που εκτός από τα γραφεία τους ή τα καταστήματα τους στην Ελλάδα θα έχουν και μια ακόμα επιχείρηση, στο Λονδίνο ή σε όποια αγορά επιλέξουν.

Σε ποιους επιχειρηματίες ΔΕΝ απευθύνεται η επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας:

 • Σε όσους δεν έχουν πωλήσεις. Αν δεν έχεις πωλήσεις στην Ελλάδα δεν θα έχεις σε άλλες χώρες. Θα πρέπει να φτιάξεις το προϊόν σου, την υπηρεσία σου και τους μηχανισμούς σου και έπειτα να βάλεις πλώρη για άλλες αγορές.
 • Σε όσους δεν έχουν κεφάλαια. Ομοίως θα πρέπει να φροντίσεις τις εσωτερικές σου διαδικασίες για να αυξήσεις τις πωλήσεις σου στην αγορά σου και έπειτα να απευθυνθείς στην νέα αγορά.
 • Σε όσους πιστεύουν ότι η επέκταση πραγματοποιείται σε μια μέρα.
 • Σε όσους δεν είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν χρόνο και χρήμα. 

Σε ποιους επιχειρηματίες απευθύνεται η επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας:

 • Σε όσους έχουν ήδη κερδοφορία στην επιχείρηση τους και μηχανισμούς που αποδίδουν και δουλεύουν σωστά και αποτελεσματικά
 • Σε όσους είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν με χρόνο και χρήματα ώστε να τους επιστραφούν περισσότερα χρήματα, επαγγελματική και ηθική ικανοποίηση, μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς και ηγετική θέση. 
 • Στους game changers, στους διορατικούς επιχειρηματίες και σε αυτούς που τολμούν να παίρνουν ρίσκα και να δικαιώνονται

Πολλοί επιχειρηματίες έχουν την επιθυμία να επεκταθούν σε νέες αγορές, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν την προσπάθεια που χρειάζεται για να το φέρουν εις πέρας. 

Και μην ξεχνάτε πως για κάθε 10 επιχειρηματίες που ονειρεύονται την επέκταση της επιχείρησης τους, υπάρχει ένας που την σχεδιάζει και την πραγματοποιεί.

Η επέκταση της επιχείρησης σας σε νέα αγορά δίνει μια τρομερή ώθηση στην ανάπτυξη της επιχείρησης σας. 

Πριν φοβηθείτε ή πριν απορρίψετε την ιδέα σκεφτείτε αν αξίζει να προσπαθήσετε. Αν πιστεύετε ότι μέσα σας βλέπετε τα στοιχεία ενός επιχειρηματία που είναι έτοιμος να επεκταθεί σε μια νέα αγορά, ισχυροποιώντας την θέση και το κύρος του, τότε αυτή είναι η κατάλληλη ώρα να το τολμήσετε και να διεκδικήσετε το αύριο που αξίζει σε εσάς και την οικογένεια σας. 

0 Comments

Leave a Comment