Logo
ΖΩΝΗ ΑΝΕΣΗΣ: ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΤΗΣ?
19 Apr 2020

ΖΩΝΗ ΑΝΕΣΗΣ: ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΤΗΣ?

Post by Mara Venieri

Πολλές φορές μιλάω με επιχειρηματίες και μου εξομολογούνται πως επιθυμούν περισσότερες πωλήσεις, περισσότερους πελάτες, πιο χαρούμενο προσωπικό, αλλά όταν φτάνει η στιγμή να αποφασίσουν οι ίδιοι τι είναι αποφασισμένοι να αλλάξουν, συνήθως δεν θέλουν να αλλάξουν πολλά. Αρκετοί επιλέγουν την ζώνη άνεσης αντί για την ανάπτυξη, την ευημερία και την εξέλιξη. Δεν είναι διατεθειμένοι να δοκιμάσουν νέες τεχνικές, να σπάσουν τη ζώνη άνεσης, και να απομακρυνθούν από τις συνήθειες που τους κρατάνε εγκλωβισμένους. Και είναι ακριβώς εκεί, έξω από τις ζώνες άνεσεις που συμβαίνουν τα πιο σπουδαία πράγματα της ζωής μας. 

Αν θέλεις κάτι που δεν είχες ποτέ, πρέπει να τολμήσεις κάτι που δεν είχες τολμήσει ποτέ.

                                 

Τι είναι η ζώνη άνεσης?

Είναι ένα φανταστικό κουτί στο οποίο έχουμε βάλει τους εαυτούς μας. Οτιδήποτε έξω από αυτό, έχουμε την πεποίθηση ότι θα μας προκαλέσει άγχος, ανασφάλεια και φόβο.

Γιατί υπάρχει η ζώνη άνεσης?

Υπάρχει γιατί είναι το προστατευτικό φιλμ του εγκεφάλου μας, που μας κρατάει στο οικείο και στο γνώριμο περιβάλλον, απωθώντας τις καταστάσεις που μπορεί να μας προκαλέσουν άγχος ή φόβο. Είναι οι περιοριστικές πεποιθήσεις, το πλαίσιο που έχουμε ορίσει και νιώθουμε άνετοι και ασφαλείς. Επιπλέον, είναι το αίσθημα της αβεβαιότητας που μας διακατέχει όταν σκεφτόμαστε κάτι έξω από το γνώριμο περιβάλλον μας.

Η ανησυχία και ο φόβος είναι σαν μια κουνιστή καρέκλα. Έχεις κάτι να ασχολείσαι, αλλά δεν σε οδηγεί πουθενά.

Τι βρίσκεται έξω από την ζώνη άνεσης?

Έξω από την ζώνη άνεσης συναντάμε την ανάπτυξη, την εξέλιξη, τα όνειρά μας και όλα αυτά που θέλουμε να πετύχουμε. Αργά η γρήγορα θα χρειαστεί να έρθεις αντιμέτωπος με τους φόβους σου. Διάλεξε το συντομότερο. Όσο πιο γρήγορα έρθεις αντιμέτωπος με τους φόβους σου, τόσο πιο νωρίς θα τους αντιμετωπίσεις. Κατά τη λαϊκή ρήση, αν κοιτάξεις τον φόβο κατάματα αυτός θα σηκωθεί και θα φύγει.

Μην σταματάς όταν νιώθεις φόβο, σημαίνει ότι κάνεις κάτι πραγματικό γενναίο. Μην απογοητεύεσαι όταν κάνεις λάθη, είναι η απόδειξη ότι προσπαθείς.

Βρες περισσότερους λόγους να πιστέψεις, όταν παρουσιάζονται περισσότεροι λόγοι να φοβάσαι. Ως επιχειρηματίας, πρέπει να προκαλέσεις τον εαυτό σου για να αναπτυχθείς. Είτε δοκιμάζεις κάτι που δεν έχεις κάνει ποτέ στο παρελθόν ή κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στον τομέα σου, να θυμάσαι πως κάθε μικρό βήμα έξω από τη ζώνη άνεσής σου, σε βοηθάει να προχωράς.

Η ζώνη άνεσης σκοτώνει την ανάπτυξη της επιχείρησής σου και την προσωπική σου εξέλιξη. Πρέπει να βγεις έξω από αυτήν αν θέλεις πραγματικά να αναπτύξεις την εταιρεία σου. Και να θυμάσαι πως σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή, έχεις δύο επιλογές: να προχωρήσεις προς την ανάπτυξη ή να επιστρέψεις στην ασφάλεια.

Σύμφωνα με έρευνες, μια αβέβαιη κατάσταση, προσωπική, οικονομική, κοινωνική ή μια κρίση όπως αυτή που βιώνουμε εξαιτίας του Covid-19 ενδέχεται να συρρικνώσει περισσότερο την ζώνη άνεσης. Αρκετές φορές είμαστε εμείς οι ίδιοι που θέτουμε τους φραγμούς στα όνειρα μας και σε αυτά που είμαστε ικανοί να πετύχουμε. Εγκλωβιζόμαστε στις σκέψεις μας και πιστεύουμε τις αρνητικές σκέψεις και τις σκέψεις των άλλων που μας φυλακίζουν στο ελάχιστο όσων μπορούμε να πετύχουμε.

Κάποιες φορές τα κελιά δεν είναι φτιαγμένα από τα σίδερα αλλά από τις ίδιες μας τις σκέψεις.

1 Comments

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ 10 July 2020 at 17:11 - Reply

πΟΛΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΥΧΑΡΗΤΗΡΙΑ
ΤΩΡΑ ΛΟΙΠΗ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ Η ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΤΗΤΑΩ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΒΑΣΙΛΕΥΗ Η ΑΠΑΓΟΗΤΕΥΣΗ
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Leave a Comment